Carbonara z Suszonymi Pomidorami

Carbonara z Suszonymi Pomidorami to banalnie prosty, pożywny posiłek, który można przygotować w 20 minut.  Doskonale nadaje się na bezmięsny obiad, zwłaszcza kiedy nie mamy czasu na gotowanie.

carbonara z suszonymi pomidorami

Takie komfortowe jedzonko lubię. Sycące już na sam widok. A jednocześnie tak bardzo proste, że aż ciężko się nie skusić na taki posiłek po zabieganym dniu w pracy. Wiem, że wiele osób (tak jak ja) szuka pomysłów na szybkie, pożywne obiady. Takie, które smakują niesamowicie i które pozwalają nam odkryć w sobie mistrza gotowania (bo nie da się ich zepsuć :D).

Staram się jeść zdrowo, ale nie samymi nasionami chia i zielonymi koktajlami żyje człowiek. Można przygotować posiłek, który niektórzy nazwaliby fast foodem, ale zrobiony ze świeżych składników zamienia się zdrowe danie. Wychodzę z założenia, że takie posiłki jak ten są zdrowe. To, że jest makaron, bułka tarta, masło, ser? Nie przesadzajmy! To produkty, które połączone w rozsądnych proporcjach mogą stanowić składnik naszej diety (zwłaszcza, jeżeli spożywamy je od czasu do czasu).

carbonara z suszonymi pomidorami

W tym przypadku na pewno się przekonacie, że nie jest to do końca carbonara. Ale kto by się tam troszczył o szczegóły, kiedy jest tak pysznie 😀

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na makaronowe danie to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Carbonara z Suszonymi Pomidorami

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

pomidory suszone 2 sztuki

gorąca woda 35ml

ocet balsamiczny 1 łyżka

sos sojowy 1 łyżka

czosnek granulowany 1/3 łyżeczki

noodle lub makaron spaghetti 110g

mąka ziemniaczana 5g

zimna woda 10ml

oliwa z oliwek 10 ml

masło do smażenia

bułka tarta 50g

ser cheddar 30g

jajko 1 sztuka

pietruszka do podania

Wykonanie:

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy gorącą wodą oraz dodajemy ocet, sos sojowy, czosnek i oliwę. Odstawiamy na bok. Noodle lub makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni podsmażamy masło i pomidory. Następnie dodajemy makaron i jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać zdejmujemy całość z patelni. Na tej samej patelni, na odrobinie masła podsmażamy bułkę tartą z dodatkiem startego sera.

Tak przygotowaną panierką i natką pietruszki posypujemy całość i podajemy.

Zapisz



  • Ciekawy przepis. Wygląda pysznie – wprost idealny na moje nocne buszowanie po kuchni, które czasami robię w weekendy. Nie możemy spać z P. i tylko ekspresowe spaghetti może ukoić nasze nerwy. Niezdrowe, wiem, ale czasami konieczne :}

    • Haha 😀 Nie ma to jak spełnianie zachcianek razem z ukochaną osobą 😀

  • Widzimy, że szczególnie lubisz się z sosem sojowym, bo często wykorzystujesz go w daniach 🙂

    • Nawet bardzo 😀 Zazwyczaj mam na niego fazę przez jakiś czas, a później długo stoi nie używany 😉

  • Przyznam, że nigdy nie jadłam makaronu z panierką! Jestem bardzo ciekawa połączenia suszonnych pomidorów z serem cheddar. Średnio przepadam za wyraźnymi serami, ale suszone pomidory mogą bardzo fajnie je neutralizować.

    • Danie bardzo ciekawe w smaku, więc polecam zwłaszcza jeżeli lubisz suszone pomidory 😉

      • Dlatego mnie zainteresowało, ponieważ suszone pomidory lubię, mają bardzo ciekawy smak, a do tego ta panierka 🙂

  • Ewa W

    podoba mi się,że wypróbuję któregoś dnia

    • Super, polecam 🙂

  • Magdalena Baran

    no i teraz mam dylemat który makaron jutro zrobić:) ale chyba najpierw wypróbuję tą wersję:)

    • Haha 😀 Drugi makaron też nie zając, nie ucieknie 😀

  • Oooo, zdecydowanie w moim guście!