Chałka z tofu i domowym musem gruszkowym

Klasyka, czyli chałka (w moim wydaniu wegańska i z dodatkową porcją białka✌️) z domowym musem gruszkowym!🍐

Chałka z tofu i domowym musem gruszkowym

Chałka z tofu i domowym musem gruszkowym

1 porcja (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+10 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,80 zł

Składniki:

90 g tofu naturalnego
20 ml wody
15 ml mleka roślinnego
15 g aquafaby
10 g chia
60 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka erytrytolu (lub innego słodzika)
2 gruszki

Wykonanie:

Tofu, wodę, mleko i aquafabę blendujemy. Mieszamy z chia i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

Następnie zagniatamy (jeśli ciasto jest klejące, dodajemy tyle mąki ile jest potrzebne by uzyskać elastyczną masę). Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rolujemy. Robimy chałkę i odstawiamy jeszcze na 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok. 10 minut. Gruszki blendujemy na mus, który podajemy z ciepłą chałką.

Chalka with tofu and homemade pear mousse

1 serving (470 kcal)

time of preparation: 40 minut (+10 minutes of baking)

Ingredients:

90 g of natural tofu
20 ml of water
15 ml plantbased milk
15 g aquafaba
10 g chia
60 g wheat flour
1/2 teaspoon dry yeast
1 tablespoon of erythritol (or other sweetener)
2 pears

Instructions:

Blend tofu, water, milk and aquafaba. Mix with chia and let it stand for about 15 minutes. After this time, add the remaining ingredients, mix thoroughly and leave for about 1 hour.

Then knead (if the dough is sticky, add as much flour as needed to obtain a flexible mass). Divide the dough into 3 parts and roll each one. Prepare chalka and leave it for 15 minutes.

In the meantime, heat the oven to 200 Celsius degrees. Bake for 10 minutes. Blend pears and serve with a warm chalka.

 



>
Facebook