Chili sin carne

Chili sin carne to wegańska odpowiedź na mięsne chili con carne. Moim zdaniem o wiele lepsze! Grunt to przygotować je z aromatycznymi przyprawami, warzywnymi dodatkami i… czekoladą.

Dla wszystkich tych którzy uwielbiają kuchnię meksykańską chili con carne jest daniem obowiązkowym i dla mnie też. Od czasu do czasu po prostu musi się u mnie pojawić.

Chili sin carne

Jak dla mnie chili sin carne to rodzaj esencjonalnego gulaszu. Im dłużej się gotuje tym lepiej, a następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Nie może się w nim obyć bez dodatku przypraw, dzięki którym to całe danie moim zdaniem ma sens! Chili sin carne jest syte, dzięki dodatkowi fasoli, której tu absolutnie nie można pominąć.

Lubicie kuchnię meksykańską? Tak? To do dzieł! 😀

Chili sin carne

2 porcje (1 porcja to ok. 350kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut

koszt: ok. 3,40 zł za 1 porcję

Składniki:

czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

chili, kminek, wędzona papryka, cynamon, cukier, sól do smaku

czerwona papryka

400g przecieru pomidorowego

2 łyżki sosu sojowego

150g fasoli czerwonej (z puszki lub ugotowanej)

150g kukurydzy konserwowej

10g kaparów

3 kostki czekolady (15g)

1 łyżka octu balsamicznego

sok z 1/4 cytryny

olej do smażenia

kasza gryczana (opcjonalnie do podania)

Wykonanie:

Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i marchew (ok. 4-5 minut). Przyprawiamy, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory, sos sojowy (odrobinę wody jeśli całość jest zbyt gęsta) i gotujemy ok. 20 minut.

Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę, kapary, czekoladę, ocet i sok z cytryny. Chwilę gotujemy i podajemy z kaszą lub innymi dodatkami.

Chili sin carne

Chili sin carne is a vegan response to chili con carne. In my opinion, much better! Prepared with aromatic spices, vegetables and … chocolate.

2 servings (1 serving – 350kcal)

time of preparation: 35 minutes

Ingredients:

red onion

2 cloves of garlic

1 carrot

chili, cumin, smoked pepper, cinnamon, sugar, salt to taste

red bell pepper

400g tomato puree

2 tablespoons of soy sauce

150g of red beans (from can or boiled)

150g of canned corn

10g capers

3 cubes of chocolate (15g)

1 tablespoon of balsamic vinegar

juice from 1/4 lemon

oil for frying

buckwheat (optional for serving)

Instructions:

Fry the chopped onion, garlic and carrot with tablespoon of oil (for about 4-5 minutes). Season, add chopped paprika, tomatoes, soy sauce (a little water if the it’s too thick) and cook for about 20 minutes.

Then add beans, sweetcorn, capers, chocolate, vinegar and lemon juice. Cook for a moment and serve with buckwheat or other favorite toppings.

 

 



5 thoughts on “Chili sin carne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*