Chińskie pierożki z kapustą

Chińskie pierożki z kapustą – samo dobro! Nie wiem ile razy już o tym wspominałam, ale pierogi zawsze będą moją największą jedzeniową miłością✌️

Chińskie pierożki z kapustą

Chińskie pierożki z kapustą

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ ok. 25 minut gotowania)

koszt: ok. 5,40 za porcję

Składniki:

200 g mąki pszennej
120 ml wody
parę suszonych grzybów
1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego (180 g)
120 g kapusty kiszonej
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
100 g kiełków stir-fry
1 łyżeczka sezamu
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka octu ryżowego

Wykonanie:

Mąkę zalewamy wodą, solimy i wyrabiamy ciasto (aż będzie elastyczne), a następnie odstawiamy na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Suszone grzyby rozdrabniamy tłuczkiem lub w moździerzu.

Na odrobinie oleju podsmażamy kiełki, a następnie dodajemy posiekaną drobno dymkę, pokruszone tofu, czosnek, kapustę i pozostałe składniki.

Farsz dusimy ok. 5-10 minut, a następnie mocno podgrzewamy aż wyparuje z niego woda (doprawiamy do smaku tak jak lubimy, można dodać trawę cytrynową, chili, sól, imbir, kurkumę).

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, nakładamy farsz i lepimy pierożki. Gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie. W rondelku podgrzewamy sok z limonki, sos sojowy, syrop klonowy i ocet.

Sosem polewamy pierożki i podajemy.

Chinese dumplings with cabbage

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 25 minutes of cooking)

Ingredients:

200 g wheat flour
120 ml owater
a few dried mushrooms
1 cube natural or smoked tofu (180 g)
120 g sauerkraut
1 spring onion
1 clove of garlic
100 g stir-fry sprouts
1 teaspoon sesame
2 tablespoons lime juice
1 tablespoon soy sauce
1 tablespoon maple syrup
1 tablespoon rice vinegar

Instructions:

Mix the flour with water, salt and knead the dough (until it’s flexible), and then set aside for 10-15 minutes to rest. Crush dried mushrooms with a pestle or in a mortar.

Fry the sprouts with a little bit of oil, then add finely chopped spring onions, crushed tofu, garlic, cabbage and other ingredients.

Fry for about 5-10 minutes, then heat it until the water evaporates (season to taste as you like, can add lemon grass, chili, salt, ginger, turmeric).

Roll out the dough, cut out circles, stuff and make dumplings. Boil for 3-4 minutes in boiling water. Heat the lime juice, soy sauce, maple syrup and vinegar in a saucepan.

Pour the sauce over the dumplings and serve.

 



>
Facebook