Chlebek Bananowy z Ciemną Czekoladą z Buraczkowo-Kokosową Polewą

Chlebek Bananowy z Ciemną Czekoladą i Buraczkowo-Kokosową Polewą!🍌
Moje dzisiejsze pragnienie to chwila spokoju, relaksu i taki chlebek z czekoladą na talerzu!🙌
Czy mam jakiekolwiek wyrzuty sumienia z tego powodu? Absolutnie nie!😁 Już dawno zmieniłam swoje podejście do jedzenia takim pyszności, bo dla mnie to normalny posiłek✌️ Bez cukru✅, przygotowany z dobrych składników✅, nie podjadamy między posiłkami✅, tylko pełnoprawne weekendowe śniadanie💚
Czy chce mi się piec jedną porcję chlebka? No ewentualnie dwie do podzielenia się z kimś? No pewnie😂! Czy jest coś lepszego niż zapach pieczonego ciasta o poranku?🙏🥐
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście wegańskiego, bananowego chlebka no to wiecie co trzeba zrobić. Zróbcie go sobie na śniadanie albo zabierzcie do pracy – będzie pysznie!😊

Chlebek Bananowy z Ciemną Czekoladą z Buraczkowo-Kokosową Polewą

1 porcja (ok. 460 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+40 minut pieczenia i 15 minut na odstawienie ciasta)

koszt: ok. 3.10 zł

Składniki:

65 g mąki pszennej
pół banana
25 g startego jabłka
25 g posiekanej czekolady
1 łyżka octu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
polewa:
55 g jogurtu kokosowego
łyżeczka soku z buraka

Wykonanie:

Banana blendujemy z octem, jabłkiem i odrobiną wody. Następnie dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem czekolady) i odstawiamy na 10-15 minut.

Po tym czasie dodajemy posiekaną czekoladę, wykładamy do małej foremki (ja użyłam 10×5 cm) i pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

Jogurt mieszamy z sokiem z buraka. Podajemy chlebek z jogurtową polewą.

Banana Bread with Dark Chocolate with Beetroot-Coconut Topping

1 portion (approx. 460 kcal)

time of preparation: 15 minutes + 40 minutes of baking + 15 minutes for the dough to rest

Ingredients:

65 g wheat flour
half a banana
25 g grated apple
25 g chopped chocolate
1 tablespoon of vinegar (optional)
1 teaspoon of cinnamon
3/4 teaspoon of baking powder
1/3 teaspoon of baking soda
topping:
55 g coconut yoghurt
a teaspoon of beetroot juice

Instructions:

Blend the banana with vinegar, apple and a little bit of water. Then add the remaining ingredients (except chocolate) and set aside for 10-15 minutes.

After this time, add the chopped chocolate, place it in a small mold (I used 10×5 cm) and bake for about 40-45 minutes (to a dry stick).

Mix the yogurt with the beetroot juice. Serve bread with yoghurt topping.