Chlebek Bananowy z Jabłkami

Czy tak jak ja uwielbiacie Chlebek Banonowy i Szarlotkę? Co Wy na to, żeby połączyć oba te ciasta i zrobić deser idealny na jesień!

Chlebek bananowy to jedno z moich ulubionych ciast. Wilgotne, miękkie, delikatne i naturalnie słodkie. Tak, nie dodałam tu żadnego cukru! Jest idealnie słodkie dzięki dojrzałemu bananowi i jabłkom.

Chlebek Bananowy z Jabłkami

Oczywiście w 100% wegańskie, bo banan jest tutaj również zamiennikiem jajek oraz nabiału. Co prawda dosyć rzadko robię ciasta, ale jeśli już to właśnie tego typu szybkie rozwiązania lubię najbardziej. Przepisy na wegańskie desery znajdziecie u mnie blogu tutaj.

Taki chlebek sprawdzi się doskonale na śniadanie z masłem orzechowym i dżemem albo deser jako przekąska do popołudniowej kawy!

Chlebek Bananowy z Jabłkami

5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+1 godzina pieczenia)

koszt: ok. 0,5 zł za 1 porcję

Składniki:

1 banan

45g daktyli

75ml wody

30g oleju

135g przesianej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 małe jabłko pokrojone w kostkę

Wykonanie:

Banana blendujemy z daktylami i wodą. Dodajemy olej, a po zmieszaniu mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przenosimy do keksówki.

Wykładamy na wierzch jabłka i pieczemy w 190 stopniach ok. 1 godzinę.

Banana bread with apples

Do you love Banana Bread and Apple Pie? What do you think about combining these two cakes and making the perfect fall dessert!

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparations: 10 minutes (+1 h of baking)

Ingredients:

1 banana

45g dates

75ml of water

30g of oil

135g of sifted flour

1 teaspoon of baking powder

1 small apple cut into cubes

Instructions:

Blend banana with dates and water. Add oil and mix with flour and baking powder. Transfer to the mold. Put apples on top and bake at 190 Celsius degrees for about 1 hour.

 



2 thoughts on “Chlebek Bananowy z Jabłkami”

  • Super ciasto! Napewno spróbuje zrobić, chociaż mam problem bo wszystkie wege ciasta wychodzą mi z zakalcem :/ ale może to kwestia foremki 😀
    PS. Albo ja coś źle widze albo w wersji angielskiej uciekł Ci olej w skladnikach 🙂

    Pozdrawiam!

    • Hej dzięki za uwagę, już poprawiam składniki 😉 Co do zakalcowatości to niestety (albo stety w moim przypadku, bo dla mnie zakalec to najlepsze ciasto) wynik tego, że zamiast jajek dodaje się owoce/warzywa. Jeżeli nie lubisz zakalców to zawsze warto dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt klejące. No i dłuższe pieczenie i/lub większa temperatura, bo to też często kwestia piekarnika 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*