Chłodnik botwinkowy z makaronem i awokado

Dostałam śliczny makaron. Makaron + botwinka? Wiedziałam, że będzie smacznie! Chłodnik botwinkowy w wersji wegańskiej chodził już za mną od dłuższego czasu. A konkretniej od mojej wizyty w Toruniu. Wykorzystałam więc okazję w pyszny sposób 😀

#lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

Jak pewnie dobrze wiecie, podstawą chłodnika jest kefir lub maślanka (czasem śmietana). W mojej wersji użyłam mleka sojowego, ale myślę że dobrze sprawdzi się również mleko owsiane. Zaszalałam trochę dodając awokado (moja altrernatywa dla jajek). Ponieważ był to mój główny posiłek w ciągu dnia chłodnik musiał być syty i pożywny. Dlatego nie zabrakło w nim dużej ilości chrupiących warzyw i makaronu.

Chłodnik botwinkowy z makaronem i awokado

Przyznam się, że niezbyt przepadam za chłodnikiem. Ale litewski zawsze lubiłam. Jest idealnie orzeźwiający i lekki. Doskonały na lato!

Jako dziecko nie cierpiałam botwinki, a dzisiaj złapałam się na tym, że pochylam się nad gotującą się botwinką w garnku i pochłaniam jej zapach przypominając sobie dzieciństwo i wakacje spędzane u babci. Moje poczucie smaku w ostatnich latach zmieniło się zupełnie i to kolejny przykład tych zmian. Moim zdaniem pozytywnych i dających mi nowe możliwości w kuchni.

Chłodnik botwinkowy z makaronem i awokado

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 1 h

koszt: ok. 8,20 zł za porcję

Składniki:

botwinka 1 pęczek

rzodkiewki 8 sztuk

ogórki gruntowe 4 sztuki

koperek i szczypiorek 1 pęczek

ocet winny lub ryżowy 2 łyżki

mleko sojowe 400 ml

sól i pieprz do smaku

awokado 1 sztuka

makaron 165 g

Wykonanie:

Botwinkę (liście i małe buraczki) kroimy w kostkę i zalewamy wodą (tylko tyle żeby przykryła warzywa). Gotujemy ok. 25 minut. Po ugotowaniu dodajemy mleko i odstawiamy do ostudzenia.

Pozostałe warzywa również kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Całość przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem i połówką awokado.

Cold soup from beetroot greens with pasta and avocado

Pasta and beetroot greens? Cold soup from beetroot greens with avocado sounds great and tastes delicious.

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 1 h

Ingredients:

1 bunch of beetroot greens

8 radishes

4 small cucambers

1 bunch of chives and parsley

2 tablespoons of rice vinegar

1/2 lemon juice

400ml soy milk

salt and pepper

1 avocado

165g pasta

Instructions:

Chop beetroot (greens and small beets) into small bricks and add water (just enough to cover vegetables). Cook for 25 minutes. Then add soy milk and set aside to cool (15 minutes).

Chop other veggies into bricks and add to the soup. Season with salt, pepper, vinegar and lemon. Serve cool with pasta and avocado.

 



  • Pysznie wygląda 🙂 Mniam 🙂

  • rewelacja! uwielbiam wszystko co z buraczków <3

  • Świetny też sposób na użycie mleka sojowego 🙂 Musimy spróbować taką wersję 🙂

  • Chłodnik jadłam niedawno pierwszy raz i średnio mi smakował, ale w Twoim podoba mi się gęstość, kolor i dodatek makarony – wygląda smakowicie 🙂