Chrupiące Falafele z Pieczonymi Ziemniaczkami

Ciecierzyca z płatkami owsianymi, cebulką, czosnkiem, orzechami włoskimi i przyprawami – czyli doskonały mix do przygotowania falafeli o idealnym smaku! Te Chrupiące Falafele na pewno posmakują weganom i nie!

Jestem wielką fanką przygotowywania falafeli, kotletów, pulpetów w 100% roślinnych. Od dawna uważam, że swoim smakiem pokonują mięsne wersje i muszę się pochwalić, że nawet przekonałam do nich parę osób.

Chrupiące Falafele z Pieczonymi Ziemniaczkami

Teraz kiedy coraz bardziej dostępne są gotowce w sklepach,naprawdę nie ma co narzekać na brak opcji, czasu czy pieniędzy na urozmaicone jedzenie. Ja jak wiecie jednak mało korzystam z tego typu produktów (praktycznie wcale). Po prostu unikam przetworzonej żywności, a dla mnie to nie tylko gotowa pizza, ale też roślinny kotlet czy smarowidło. Dobrze, że przygotowanie domowych wersji to dla mnie sama przyjemność!

Zarówno falafele jak i ziemniaki upiekłam razem. Jeżeli nie macie piekarnika, można je również podsmażyć. Zdecydowanie jednak zdrowiej i smaczniej wybrać tę pierwszą opcję 😉

Chrupiące Falafele z Pieczonymi Ziemniaczkami

2 porcje (1 porcja ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: 1,90 zł za porcję

Składniki:

400g ziemniaków

kminek, gałka muszkatołowa, czosnek, sól i pieprz do smaku

50g oleju kokosowego

falafele:

1 cebula

30g płatków owsianych

15g orzechów włoskich

135g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

1 ząbek czosnku

duża łyżka musztardy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu jabłkowego

kminek, papryka wędzona, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w łódeczki. Gotujemy ok. 10 minut (od momentu zagotowania wody), a następnie przenosimy na 5 minut do zimnej wody.

Mieszamy z przyprawami i roztopionym olejem kokosowym. Wykładamy na papier pergaminowy. Cebulę podsmażamy do zeszklenia, a następnie miksujemy z pozostałymi składnikami na falafele.

Z masy formujemy 6 falafeli. Dokładamy do ziemniaków i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach (od czasu do czasu mieszamy).

Crispy Falafels with Baked Potatoes

Vegan or no, you will love this Crispy Falafels definitely!

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minut (+30 minutes of baking)

Ingredients:

400g of potatoes

cumin, nutmeg, garlic, salt and pepper to taste

50g of coconut oil

falafels:

1 onion

30g of oats

15g of walnuts

135g of chickpeas (boiled or canned)

1 clove of garlic

a large spoon of mustard

2 tablespoons of soy sauce

1 tablespoon of apple cider vinegar

cumin, smoked pepper, salt and pepper to taste

Instructions:

Wash the potatoes and cut them into small boats. Cook for about 10 minutes (after water starts to boil), and then move for 5 minutes to cold water.

Mix with spices and melted coconut oil. Put on parchment paper. Fry the onion until it is glazed and then mix with the other ingredients for falafels.

Form 6 falafels from the mass. Add to potatoes and bake for about 30 minutes at 200 Celsius degrees (mix occasionally).

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*