Chrupiący chleb owsiany z piekarnika

Chrupiący chleb owsiany z piekarnika to świetny sposób na przygotowanie domowego pieczywa.

chrupiący chleb

W przygotowaniu tego chlebka sięgnęłam po trochę inną metodę niż dotychczas. Chleb jest drożdżowy, ale zanim dodałam drożdże do ciasta, wymieszałam mąkę, płatki, gorącą wodę i odstawiłam na godzinę. Dzięki temu gluten miał czas na to aby „zadziałać” i ciasto jest bardziej elastyczne.

Chrupiący chleb owsiany z piekarnika

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 4h

koszt to ok. 0.90 zł za cały chlebek

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 185 g

płatki owsiane 50 g

gorąca woda 150 ml

drożdże świeże 5 g

szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi i wodą. Odstawiamy wymieszane ciasto na godzinę pod przykryciem. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, sól i ponownie zagniatamy.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godziny. Po tym czasie ciasto zagniatamy, przenosimy do foremki. Po 30 minutach wkładamy ciasto do piekarnika (zimnego!) i nastawiamy na 230 stopni i pieczemy przez 45 minut.