Chrupiący chleb owsiany z piekarnika

Chrupiący chleb owsiany z piekarnika to świetny sposób na przygotowanie domowego pieczywa.

chrupiący chleb

W przygotowaniu tego chlebka sięgnęłam po trochę inną metodę niż dotychczas. Chleb jest drożdżowy, ale zanim dodałam drożdże do ciasta, wymieszałam mąkę, płatki, gorącą wodę i odstawiłam na godzinę. Dzięki temu gluten miał czas na to aby „zadziałać” i ciasto jest bardziej elastyczne.

Chrupiący chleb owsiany z piekarnika

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 4h

koszt to ok. 0.90 zł za cały chlebek

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 185 g

płatki owsiane 50 g

gorąca woda 150 ml

drożdże świeże 5 g

szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi i wodą. Odstawiamy wymieszane ciasto na godzinę pod przykryciem. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, sól i ponownie zagniatamy.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godziny. Po tym czasie ciasto zagniatamy, przenosimy do foremki. Po 30 minutach wkładamy ciasto do piekarnika (zimnego!) i nastawiamy na 230 stopni i pieczemy przez 45 minut.

 



  • Wygląda bardzo intrygująco 🙂

  • Ada

    Uwielbiam pieczywo z płatkami owsianymi i jeśli je robię to właśnie najczęściej dodaję do niego płatki 😉

  • Skórka musi być fajnie chrupiąca 😀

  • Przepięknie wygląda! <3
    Ja na święta zrobiłam swój pierwszy chleb drożdżowy i się zaraziłam. Miałam właśnie jutro piec chleb na zakwasie, ale niestety temperatura w której stał była za wysoka i poszedł do wyrzucenia 🙁

    • Do pieczywa wypiekanego w domu łatwo się zrazić niestety, bo to metoda prób i błędów, a nawet i to czasem nie wystarczy. Co do zakwasu mam podobną przygodę, ale z żurkiem. Nie poddałam się jednak, następny wyszedł idealnie 😀

      • Ja na pewno będę jeszcze hodować zakwas. Ten niepotrzebnie jednak położyłam na dekoderze telewizyjnym 😀 W książce Kucharskiego przeczytałam, żeby w zimne dni stawiać na lodówce. Swoją mam zabudowaną, ale jak widać dekoder okazał się zbyt ciepły 🙂