Ciasteczka z czekoladą (wegańskie, bez cukru)

Przepis za zdrowsze Ciasteczka z Czekoladą. Tylko 7 składników wystarczy, żeby poczuć delikatne, rozpływające się w ustach te niewiarygodnie smaczne ciasteczka z czekoladą. I do tego są oczywiście wegańskie, bez dodatku olejów i cukru!

Te ciasteczka są jednymi z moich ulubionych i zawsze nie mogę się im oprzeć! Nie pomaga tutaj świadomość tego, że są zdrowsze od tradycyjnych wersji tego typu wypieków.

  • Bez cukru.
  • Bez oleju.
  • Jak się nie powstrzymać?!

Ciasteczka z czekoladą (wegańskie, bez cukru)

Nie ma co się oszukiwać, że czasem zamieniam się w ciasteczkowego potwora. Dowody na to znajdziecie również tutaj na blogu! Wszystkie jednak staram się by były zdrowe tak jak te owsiane ciacha na śniadanie.

Uwielbiam takie domowe słodkości. Trochę odchudzone, ale nadal smaczne. A co tu dużo mówić, jeszcze bardziej smaczne!

Ciasteczka z czekoladą (wegańskie, bez cukru)

6 ciasteczek (1 ciasteczko ma ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+ 15 minut pieczenia)

koszt: ok. 0,9 zł za 1 ciastko

Składniki:

25g syropu klonowego lub miodu

35g masła orzechowego

60g startego jabłka

65g mąki pszennej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

parę kropel ekstraktu waniliowego

65g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Zaczynamy od dokładnego zmieszania syropu, masła orzechowego i startego jabłka. Następnie dodajemy pozostałe składniki, a na końcu pokrojoną drobno czekoladę.

Z ciasta formujemy 6 kulek, które wykładamy na papier pergaminowy, dociskamy tak by powstały ciasteczka i pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach.

Przechowujemy w lodówce.

Cookies with chocolate (vegan, sugar-free)

Recipe for healthier cookies with chocolate. Only 7 ingredients are enough to feel the delicate, incredibly tasty cookies with chocolate. And of course, they are vegan, without the addition of oils and sugar!

6 cookies (1 cookie – 150 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+ 15 minutes of baking)

Ingredients:

25g of maple syrup or honey

35g peanut butter

60g of grated apple

65g of wheat flour

1/3 teaspoons of baking powder

a few drops of vanilla extrac

65g of dark chocolate

Instructions:

Start with mixing syrup, peanut butter and grated apple. Then add the remaining ingredients and finally finely chopped chocolate.

Form 6 balls from the dough and put them on parchment paper, press and bake for about 10-15 minutes in 180 Celsius degrees.

Store in a refrigerator.



  • Jak bez cukru jak gorzka czekolada ma cukier??? 😉

    • Bez dodatkowego cukru 😉 W bananie i jabłku też jest cukier! Poza tym można nie dodawać czekolady w ogóle 😉

  • Weronika Kosycarz

    czy można pominąć masło orzechowe?