Ciasteczka na Drugie Śniadanie

Ciasteczka na Drugie Śniadanie są idealnie kruche, pełne suszonych moreli, migdałów, pestek dyni i kawałków domowej czekolady. Tak, są wysokowęglowodanowe, ale kto z nas nie potrzebuje energii? Zwłaszcza w pracy lub w szkole 😉

ciasteczka

Kiedy patrzę na składy większości „zdrowych, zbożowych” batoników i ciasteczek dla dzieci to jestem bardzo zdziwiona, że ktoś może z czystym sumieniem je kupować…(pomijam fakt, że pewnie większość tych osób po prostu nie czyta etykiet). Przecież pełno jest tam cukru i to często w najgorszej formie, czyli syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczu. Od czasu do czasu fajnie jest wziąć ze sobą do pracy czy w podróż przekąskę, która nie dość że będzie baaardzo smaczna, to jeszcze nas nasyci. Ciasteczka zrobiłam z myślą o tym, że miałam do załatwienia na mieście mnóstwo spraw (w tym urzędowych) i wiedziałam, że noszenie pojemniczka się po prostu nie sprawdzi. Za to ciasteczka jak najbardziej!

Z resztą umówmy się, może nie są to najbardziej fit na świecie ciasteczka, ale wciąż są zdrowe i pełne bogatych w substancje odżywcze składników. Mnie przekonują 🙂 I do tego mój Mąż je pokochał od pierwszego gryza! :*

ciasteczka

Oczywiście możecie stworzyć własną kombinacje dodatków i napchać je dodatkową porcją różnych bakalii. Na prawdę możliwości są nieskończone, a te ciasteczka będą ze wszystkim smakować obłędnie!

ciasteczka

Ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Czego chcieć więcej?!

Jeżeli szukacie innych przepisów na ciasteczka to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Ciasteczka na Drugie Śniadanie

4 porcje (8 dużych ciasteczek, 1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

otręby owsiane 100g

mąka pszenna 60g

masło w temperaturze pokojowej 60g

ksylitol lub cukier 25g

jajko 1 sztuka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

po ok. 15g bakalii (ja użyłam suszonych moreli, migdałów i pestek dynii) oraz czekolady domowej

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Jajko mieszamy z ksylitolem i masłem. Dodajemy otręby, mąkę sodę i cynamon. Wyrabiamy ciasto ręką, po czym dorzucamy bakalie i czekoladę i delikatnie łączymy je z masą.

Formujemy 8 ciasteczek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wystarczy je ostudzić i gotowe. Przechowujemy ciasteczka w lodówce (nawet parę dni).

 

 

Zapisz

Zapisz



  • Biorę na drugie śniadanie! 😉 Uwielbiam nie tylko takie ciasteczka, ale przy pieczeniu kiedy cała kuchnia pachnie jak jedno wielkie ciastko, wpływa na mnie bardzo relaksująco. Ach zatęskniłam za pieczeniem! 😉

    • Masz rację! Zapach podczas pieczenia jest cudowny, uwielbiam go szczególnie zimą 😉

  • już dawno nie jadłam klasycznych kruchych ciasteczek, na maśle i mące. lubię bardzo, chociaż już się strasznie odzwyczaiłam od takich słodyczy. ale tutaj widze otręby i ksylitol, więc kuszą bardziej 😉

    • Tak są lekko odchudzone 😉 A jednocześnie cały czas pyszne! Mój Mąż był zachwycony smakiem 😉

  • dishdogz

    Ach, masło mnie wygryzło i nie jestem w stanie tych ciasteczek dzisiaj upiec :<

  • Zdecydowanie w kubkiem ciepłego mleka muszą tworzyć duet idealny <3

    • Dokładnie tak 😉

  • Ada

    Aj tam dla mnie są bardziej fit niż te beztłuszczowe i glutenfree ciasteczka :p Na drugie śniadanie lub podwieczorek jak znalazł! Jeszcze bardziej cieszę się, że na stancji mam piekarnik 😀

    • Też uważam, że co jak co, ale domowej ciasteczka zawsze będą lepsze niż te wszystkie kupne słodycze 😉

      • Ada

        Miałam na myśli wszystkie słodkości, nie tylko te kupne 😉 Sądzę, że skład Twoich ciasteczek jest naprawdę dobry, a w smaku pewnie biją na głowę inne zdrowe ciasteczka 😉

  • Już je widzę jak znikają! A jeszcze ich nawet nie upiekłam! Dobry przepis – szybko, łatwo, przyjemnie i mam wszystkie składniki! 😀

    • Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu, mam nadzieję, że przepis będzie wypróbowany 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  • To byłby świetny umilacz na długie spacery z Z. 🙂 Rzeczywiście idealne na drugie śniadanie lub szybką przekąskę, gdy nie ma czasu na robienie czegoś konkretniejszego 🙂

    • Polecam! Sprawdzają się 😉

  • Nie dajmy się zwariować nie wszystko musi być fit. 😉 Ważne, żeby było zdrowsze od tego co można spotkać na sklepowych półkach. Uwielbiam tego typu przepisy na ciasteczka, batoniki. To świetna przekąska, a przy tym zaspokaja na pewien czas naszego głoda! 😉

    • W takim razie polecam! 😉

  • Anna G

    Uwielbiam takie ciasteczka 🙂 wystarczy kilka minut i już można się nimi delektować 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    takim ciasteczkiem można popijać kawę bez wyrzutów sumienia 🙂

    • jak najbardziej 😉