Ciasteczka na Drugie Śniadanie

Ciasteczka na Drugie Śniadanie są idealnie kruche, pełne suszonych moreli, migdałów, pestek dyni i kawałków domowej czekolady. Tak, są wysokowęglowodanowe, ale kto z nas nie potrzebuje energii? Zwłaszcza w pracy lub w szkole 😉

ciasteczka

Kiedy patrzę na składy większości „zdrowych, zbożowych” batoników i ciasteczek dla dzieci to jestem bardzo zdziwiona, że ktoś może z czystym sumieniem je kupować…(pomijam fakt, że pewnie większość tych osób po prostu nie czyta etykiet). Przecież pełno jest tam cukru i to często w najgorszej formie, czyli syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczu. Od czasu do czasu fajnie jest wziąć ze sobą do pracy czy w podróż przekąskę, która nie dość że będzie baaardzo smaczna, to jeszcze nas nasyci. Ciasteczka zrobiłam z myślą o tym, że miałam do załatwienia na mieście mnóstwo spraw (w tym urzędowych) i wiedziałam, że noszenie pojemniczka się po prostu nie sprawdzi. Za to ciasteczka jak najbardziej!

Z resztą umówmy się, może nie są to najbardziej fit na świecie ciasteczka, ale wciąż są zdrowe i pełne bogatych w substancje odżywcze składników. Mnie przekonują 🙂 I do tego mój Mąż je pokochał od pierwszego gryza! :*

ciasteczka

Oczywiście możecie stworzyć własną kombinacje dodatków i napchać je dodatkową porcją różnych bakalii. Na prawdę możliwości są nieskończone, a te ciasteczka będą ze wszystkim smakować obłędnie!

ciasteczka

Ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Czego chcieć więcej?!

Jeżeli szukacie innych przepisów na ciasteczka to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Ciasteczka na Drugie Śniadanie

4 porcje (8 dużych ciasteczek, 1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

otręby owsiane 100g

mąka pszenna 60g

masło w temperaturze pokojowej 60g

ksylitol lub cukier 25g

jajko 1 sztuka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

po ok. 15g bakalii (ja użyłam suszonych moreli, migdałów i pestek dynii) oraz czekolady domowej

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Jajko mieszamy z ksylitolem i masłem. Dodajemy otręby, mąkę sodę i cynamon. Wyrabiamy ciasto ręką, po czym dorzucamy bakalie i czekoladę i delikatnie łączymy je z masą.

Formujemy 8 ciasteczek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie wystarczy je ostudzić i gotowe. Przechowujemy ciasteczka w lodówce (nawet parę dni).

 

 

Zapisz

Zapisz



20 thoughts on “Ciasteczka na Drugie Śniadanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*