Ciasteczka orzechowe z gruszkami (wegańskie)

Te delikatne ciasteczka orzechowe z gruszkami i bananem są idealne na zdrową przekąskę. Do tego wegańskie! Są słodkie w punkt, dlatego ciężko skończyć na jednym.

Kolejny przepis z cyklu mam banany w lodówce i nie wiem co z nimi zrobić 😀 ??!! Jeżeli jeszcze nie wiecie, to już Wam mówię o co chodzi. Banan (nawet ten czarny, którego nikt już nie chce zjeść) to doskonała podstawa do przygotowania wypieków. Zwłaszcza tych wegańskich. Jeżeli nie macie na niego pomysłu, to na moim blogu znajdziecie ich dużo! Jeżeli w Waszej kuchni leży taki samotny banan to macie szczęście, bo możecie przygotować z niego zdrową przekąskę. Ciasteczka orzechowe z gruszkami robią się bardzo szybko i tak samo szybko znikają, więc na pewno nie będzie to czas stracony.

Ciasteczka orzechowe z gruszkami (wegańskie)

Zastanawiacie się co wyróżnia „zdrowe ciasteczka” od zwykłych? Już odpowiadam! Domyślam się, że każdy ma znajdzie swoją odpowiedź na to pytanie, ale dla mnie znaczy to, że nie zawierają one żadnych zbędnych dodatków, cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego oraz tłuszczu palmowego (ani żadnego innego w nadmiernej ilości). Te ciasteczka to głównie masło orzechowe, syrop klonowy i banan, czyli jak dla mnie składniki, które uwielbiam i często używam ich chociażby do przygotowania śniadania.

Zamiast jajek użyłam zmielonego siemienia lnianego. Jak dla mnie idealny zdrowy zamiennik! A do tego dodatek gruszek, aby nadać ciasteczkom trochę orzeźwienia. Jak widzicie przepis jest wegański, bo właśnie tak staram się ostatnio jeść. To co, włączyliście już piekarnik? 😀

Przepis dostępny w wersji video 😉

Ciasteczka orzechowe z gruszkami (wegańskie)

6 porcji (1 porcja: ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: 1,75 zł za 1 porcję

Składniki:

banan 1 sztuka

masło orzechowe 130 g

syrop klonowy 65 g

olej roślinny 1 łyżka

mąka pszenna 160 g

siemię lniane 40 g

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

szczypta soli

pokrojone drobno gruszki 75 g

Wykonanie:

Masło orzechowe, syrop, olej i banan miksujemy. W miseczce mieszamy mąkę, siemię, sodę i sól. Następnie dodajemy do suchych składników mokre oraz gruszki.

Mieszamy całość dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ręką formujemy ciasteczka i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 11 minut.