Ciasteczka z Kawałkami Czekolady

Ciasteczka z Kawałkami Czekolady, które możecie również przygotować w wersji bezglutenowej. Ciasteczka to jedna z moich ulubionych przekąsek! A jaka jest Wasza?

ciasteczka z kawałkami czekolady

Oczywiście pierwsze miejsce będą u mnie zawsze miały ciasteczka z czekoladą! Nic na to nie poradzę, że staram się czekoladę upchnąć tu i tam, bo uwielbiam jej dodatek, choćby niewielki, subtelny, w zupełności wystarczy żeby ucieszyć moje podniebienie.

ciasteczka z kawałkami czekolady

Dla niektórych ciasteczka z tego przepisu moją wydawać się zbite i przez to zbyt mdłe. Dla mnie są w sam raz, bo taką zwartą strukturę uwielbiam!

ciasteczka z kawałkami czekolady

CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

ilość: 4 porcje (12 ciasteczek)

Składniki:

mąka pszenna lub kokosowa min.40g

ksylitol lub cukier 40g

masło w temperaturze pokojowej 60g

jajka 4 sztuki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

czekolada gorzka 35g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Z wszystkich składników (prócz czekolady) ucieramy ciasto. Uwaga! W przepisie podana jest minimalna ilość mąki, obserwując konsystencję ciasta dodajemy jej tyle ile potrzeba aby powstało ciasto, które nie rozpłynie się po nałożeniu łyżką na papier do pieczenia.

Dodajemy następnie pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy całość. Przy pomocy łyżki wykładamy masę na papier. Pieczemy około 15 minut.

Zapisz

Zapisz



  • Ciasteczka i to z kawałkami czekolady to również i moja ulubiona przekąska – można sobie pochrupać. A ze szklanką mleka to już w ogóle pyszności 🙂

    • Ja uwielbiam z kawką 🙂

  • Ja też robie ciasteczka z czekoladą, choć raczej nie dla siebie, lecz dla domowników, bo za czekoladą nie przepadam 🙂 ale myślę, że można tutaj wrzucić równie dobrze żurawinkę? A zbite lubię 😀

    • Jak najbardziej można dodać żurawinkę 😀 Ja bez czekolady żyć nie mogę, więc sobie nie zabieram tej przyjemności ;D

  • mąka kokosowa mocno chłonie wodę…tego trochę bym się obawiała

    • Dlatego zawsze kwestią zostaje „pilnowanie” konsystencji ciasta i dodawanie mąki/wody/mleka w zależności od potrzeb i efektu, który chcemy uzyskać 😉

  • Sweetshoop.pl

    Wybitne!