Ciasteczka Z Kremem Bananowo-Orzechowym i Czekoladą

Ciasteczka, a dokładniej pyszne ciasteczka z bananowo-orzechowym kremem i czekoladą! Prosty sposób na przekąskę!

Odkąd zaczęłam staż łapię każdą chwilę na gotowanie. I czasem powstają dzięki temu takie wspaniałości 🙂

ciasteczka z kremem

Wiem, że wiele osób nie gotuje intensywnie w ciągu tygodnia. Już nie mówiąc o przygotowywaniu deserów. Ja jednak od czasu do czasu muszę. Zabija to we mnie chęci kupienia czegoś na szybko. Jakiegoś batona, który podniósł by mi cukier podczas powrotu z pracy do domu. Dlatego staram się mimo wszystko trzymać tempo i mieć przygotowane pudełeczka na wynos.

Bardzo lubię ciasteczka maślane. A już takie z czekoladą na wierzchu uwielbiam. Te możecie przygotować na prawdę bez większego problemu. Nie potrzeba skomplikowanych składników i wystarczy chwila aby rozkoszować się ich smakiem!

ciasteczka z kremem orzechowo-bananowym i czekoladą

CIASTECZKA Z KREMEM BANANOWO-ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

ilość: 4 porcje (16 ciasteczek)

Składniki:

mąka 150g

proszek do pieczenia 3/4 łyżki

ksylitol 1 łyżka

masło 35g

oliwa 15g

woda 95g

oliwa do polania 2 łyżki

banan 1 sztuka

nerkowce 15g

czekolada około 1/2 tabliczki

Wykonanie:

Składniki na ciasto dokładni wyrabiamy i na papierze do pieczenia wykładamy uformowane ciasteczka, które następnie smarujemy oliwą.

Pieczemy w 205 stopniach około 15-20 minut. W tym czasie miksujemy banana z nerkowcami. Gotowe ciasteczka odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia.

Na każde ciasteczko nakładamy łyżeczką krem. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali i polewamy ciasteczka. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę.