Ciasto z cukinią i czekoladą

To Ciasto z Cukinią i Czekoladą (a właściwie śniadaniowy chlebek) smakuje znakomicie i jest świetnym urozmaiceniem, jeśli na co dzień stawiamy na chlebek bananowy. Jest wilgotny, delikatny i nawet słodki pomimo tego, że nie dodałam do niego cukru. Więc… smacznego! 😀

Jak wiecie gotuję dużo i to bardzo dużo. Jest już chyba mało rzeczy, które są w stanie mnie zaskoczyć. W szczególności uwielbiam piec „warzywne ciasta”, które jak dla mnie mają niesłychanie fajną konsystencję i świeży smak.

Ciasto z Cukinią i Czekoladą

Cukiniowego ciasta już dawno nie lubiłam, więc koniecznie musiałam nadrobić! Jakoś ostatnio bardziej miałam po drodze z bananowymi wypiekami, takimi jak te babeczki z czekoladą.

Musiałam, no po prostu musiałam dodać do niego czekolady, ale oczywiście Wy możecie ją pominąć. Radzę jednak wtedy dosłodzić ciasto, bo ja jestem już przyzwyczajona do moich „niesłodkich słodyczy”, ale wiem, że dla wielu osób może to być nie do zaakceptowania 😉

Ciasto z Cukinią i Czekoladą

całe ciasto ma ok. 1000 kcal

czas przygotowania: ok. 10 minut (+45 minut pieczenia)

koszt: ok. 4,90 za całe ciasto

Składniki:

80g mąki pszennej

80g mąki pełnoziarnistej

25g płatków owsianych

1/3 cukinii

60g startego jabłka

95ml mleka roślinnego

45g pokrojonej drobno gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki (prócz czekolady) dokładnie mieszamy i wykładamy do foremki. Na wierzch wykładamy czekoladę.

Pieczemy ok. 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wstawiamy na 15-30 minut do lodówki.

Cake with Zucchini and Chocolate

Cake with Zucchini and Chocolate (actually breakfast bread) tastes great. It’is moist, delicate and even sweet despite the fact that I didn’t add any extra sugar. So, enjoy it! : D

whole cake has 1000 kcal

time of preparation: 10 minutes (+45 minutes of baking)

Ingredients:

80g of wheat flour

80g of wholegrain flour

25g of oats

1/3 of grated zucchini

60g of grated apple

95g of vegetable milk

45g of finely dark chopped chocolate

Instructions:

All ingredients (except chocolate) mix thoroughly and put in a mold. Put chocolate on top. Bake for about 45 minutes at 170 Celsius degrees.

After baking, put in a refrigerator for 15-30 minutes.