Ciasto Daktylowe

Dzisiaj przepis na Ciasto Daktylowe! Co powiecie na zdrową i pyszną przekąskę? Robiłam to ciasto z pewną dozą niepewności. Po pierwsze jest bez jajek oraz masła i bałam się, że nie wyjdzie; po drugie mój Mąż nie lubi daktyli… Ala zaryzykowałam, bo ja, jak to ja, nie mogłam się po prostu mu oprzeć. Poza tym, często zadajecie mi pytania czy mam przepisy na wypieki bez jajek, więc oto jest. Daktyle i olej sprawiają, że ciasto jest w idealny sposób wilgotne. A migdały to doskonały, chrupiący dodatek. A co najważniejsze mój Ukochany nawet nie zorientował się, że są tam daktyle 😀 Smakowało!

ciasto daktylowe

Przyznam się, że to moje pierwsze ciasto daktylowe, ale na pewno nie ostatnie, bo bardzo mi posmakowało.

Można ten przepis zmodyfikować na w 100% wegański, zamieniając mleko skondensowane na mleko roślinne. Do tego przepis jest banalnie prosty i można go zrobić dosłownie w biegu! Bardzo polecam.

ciasto daktylowe

Ciasto ma taki a ni innym kolor właśnie dzięki daktylom, których nie miksowałam (co jest dodatkowym atutem tego ciasta, jeżeli chodzi o szybkość przygotowania). Daktyle po godzinnym moczeniu w gorącej wodzie nabierają sporej miękkości i można je delikatnie rozdrobnić w rękach.

ciasto daktylowe

Dodatek daktyli sprawia, że nie musimy dodawać żadnego cukru ani słodzika, bo doskonale słodzą one ciasto. Jak widzicie zrobiłam je w małej foremce (16cm średnicy), ale śmiało możecie zwiększyć jego ilość i użyć większej, jeżeli macie taką potrzebę 🙂 Doskonale się nadaje do popołudniowej kawki.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na desery z daktylami to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Ciasto Daktylowe

4 porcje (foremka 16cm średnicy, 1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

daktyle 125g

mąka pszenna 120g

mleko skondensowane niesłodzone 85g (lub mleko roślinne)

migdały 50g

olej 40g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mleko zagęszczone łączymy olejem, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i połowę pokruszonych migdałów.

Następnie rozdrabniając w palcach delikatnie daktyle dodajemy je do ciasta i całość mieszamy dokładnie. Ciasto będzie gęste i takie ma być. Wykładamy je do foremki, posypujemy resztą migdałów i pieczemy ok. 50 minut.

 

Zapisz

Zapisz



>
Facebook