Ciasto Figowo-Orzechowe

Ostatnio naszła mnie ochota na pieczenie ciast i to takich pełnometrażowych, na dużej blaszce, na parę dni i dla wielu osób. Postanowiłam, że będę takie przygotowywać na weekendy. Dzisiaj naszła mnie ochota na ciasto orzechowe. A, że akurat w sklepie była promocja na świeże figi (których spróbowałam w tym roku po raz pierwszy i od razu polubiłam) to tak powstało Ciasto Figowo-Orzechowe. Okazało się, że to połączenie sprawdziło się doskonale, a figi smakują świetnie z migdałami i orzechami laskowymi.

ciasto figowo-orzechowe

Jeżeli nie macie obecnie dostępu do świeżych fig, to doskonale się sprawdzą w tym wypieku również jabłka lub gruszki. Ciasto, które zrobiłam nie jest zbyt słodkie, ale zdecydowanie stanowi ono deser. Jeżeli uwielbiacie słodkie to zdecydowanie należy podwoić ilość słodzika. Ciasto ma delikatny kardamonowy smak. A do tego jest wegańskie, więc nie musicie się martwić co przygotować dla gości, aby każdy mógł spróbować.

ciasto figowo-orzechowe

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik!

Ciasto Figowo-Orzechowe

8 porcji (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

mąka pszenna 300g

orzechy laskowe 50g

proszek do pieczenia 1 łyżka

migdały 50g

ksylitol lub cukier 40g (lub więcej)

kardamon 1/3 łyżeczki

mleko zwykłe lub roślinne 1,5 szklanki

figi 4 sztuki

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Orzechy laskowe i migdały rozdrabniamy i łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, ksylitolem, kardamonem i mlekiem.

Po dokładnym zmieszaniu przenosimy do formy o średnicy ok. 26 cm. Figi myjemy i kroimy na pół. Układamy je na cieście przekrojoną częścią do góry. Ciasto pieczemy ok. 55 minut.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz



14 thoughts on “Ciasto Figowo-Orzechowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*