Ciasto Jabłkowe

Jesienną porą obowiązkowe do upieczenia jest Ciasto Jabłkowe. To idealny czas na właśnie takie wypieki. Must have!

Myślę, że każdy uwielbia szarotkę. Jakakolwiek by nie była, bo wiadomo że dla każdego szarlotka to coś innego 😀 Jak dla mnie, nie ważne jakiego typu ciasto z jabłkami, ważne że jego aromat wypełnia cały dom. Taki przepis jak ten nie wymaga wiele pracy, a efekt jest wspaniały. Myślę, że spokojnie można by go przygotować „na oko” i chyba nie ma możliwości żeby coś poszło nie tak. Można powiedzieć, że to klasyczny przepis na jabłkowe ciasto, bo jest prosto i niesamowicie smacznie. Oczywiście z odrobiną aromatycznego cynamonu. Jabłek jest w nim o wiele więcej niż samego ciasta, dlatego nie musimy go już bardzo dosładzać.

ciasto jabłkowe

Kwintesencja jabłkowego smaku, który po podgrzaniu komponuje się najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.

ciasto jabłkowe

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Ciasto Jabłkowe

4 porcje (foremka 16cm, 1 porcja to ok. 350kcal)

Składniki:

mąka pszenna 130cm

ksylitol lub cukier 40g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cynamon 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

jabłka 4 sztuki

jajka 2 sztuki

roztopione masło 40g

bita śmietana lub lody do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Jajka ubijamy, a następnie mieszamy z mąką, ksylitolem, proszkiem, cynamonem i gałką. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy drobno pokrojone (obrane) jabłka i roztopione masło.

Jeżeli masa bardzo się klei i ciężko ją mieszać, możemy sobie pomóc ręką (tak jakbyśmy ugniatali ciasto na pizzę). Masę przenosimy do foremki i pieczemy około 55 minut.

Podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.

Zapisz

Zapisz



19 thoughts on “Ciasto Jabłkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*