Ciasto Jabłkowe

Jesienną porą obowiązkowe do upieczenia jest Ciasto Jabłkowe. To idealny czas na właśnie takie wypieki. Must have!

Myślę, że każdy uwielbia szarotkę. Jakakolwiek by nie była, bo wiadomo że dla każdego szarlotka to coś innego 😀 Jak dla mnie, nie ważne jakiego typu ciasto z jabłkami, ważne że jego aromat wypełnia cały dom. Taki przepis jak ten nie wymaga wiele pracy, a efekt jest wspaniały. Myślę, że spokojnie można by go przygotować „na oko” i chyba nie ma możliwości żeby coś poszło nie tak. Można powiedzieć, że to klasyczny przepis na jabłkowe ciasto, bo jest prosto i niesamowicie smacznie. Oczywiście z odrobiną aromatycznego cynamonu. Jabłek jest w nim o wiele więcej niż samego ciasta, dlatego nie musimy go już bardzo dosładzać.

ciasto jabłkowe

Kwintesencja jabłkowego smaku, który po podgrzaniu komponuje się najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.

ciasto jabłkowe

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Ciasto Jabłkowe

4 porcje (foremka 16cm, 1 porcja to ok. 350kcal)

Składniki:

mąka pszenna 130cm

ksylitol lub cukier 40g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cynamon 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

jabłka 4 sztuki

jajka 2 sztuki

roztopione masło 40g

bita śmietana lub lody do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Jajka ubijamy, a następnie mieszamy z mąką, ksylitolem, proszkiem, cynamonem i gałką. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy drobno pokrojone (obrane) jabłka i roztopione masło.

Jeżeli masa bardzo się klei i ciężko ją mieszać, możemy sobie pomóc ręką (tak jakbyśmy ugniatali ciasto na pizzę). Masę przenosimy do foremki i pieczemy około 55 minut.

Podajemy na ciepło z bitą śmietaną lub lodami.

Zapisz

Zapisz



  • Jak jest o wiele więcej owoców niż ciasta to tylko lepiej 😀 U nas zawsze ciasta ma być tyle byleby łączyło całość i żeby się nie rozpadło 😀

    • Również właśnie tak lubię 😀

  • Jak jest dużo jabłek to musi być pysznie! Oj zjadłabym takie ciasto z lodami 🙂

  • Zgadzam się – jesienią szarlotka musi być! 🙂 Świetne ciacho, pięknie wypieczone, wyobrażam sobie ten zapach! <3

    • Dziękuję 🙂 Zapach cudowny <3

  • Fabryka Pomysłów

    ciasto z jabłkami to obowiązkowa jesienna pozycja 🙂

  • Jak tylko zjem mój koksowy eksperyment upiekę ciasto z jabłkami.

  • Widzę, że używasz gałki muszkatołowej, ja za to zawsze dodaję cynamon 🙂 Z kolei jeśli chodzi o pojęcie szarlotki, to należę chyba do tego tradycyjnego podziału, dla którego szarlotka to kruche ciasto z raczej rozdrobnionymi jabłkami, jabłecznik to biszkopt z takimi samymi jabłkami, a reszta ciast z jabłkiem, to… ciasto jabłkowe 😀

    • Często jak gdzieś dodaję cynamon to i ląduje gałka muszkatołowa i czasem jeszcze imbir 😉
      Czyli z ciastem jabłkowym trafiłam z nazwą 😀

      • Ja za to nie przepadam za imbirem. Czasem dodaję go tylko do grzańca w ilości mało 🙂

  • Szaleję za szarlotką, odkąd dopadłam w cukierni niedaleko mojego mieszkania cud świata! Myślisz, że zamiast pszennej mogłabym użyć ryżowej?

    • Myślę, że jak najbardziej 😉 Ważne żeby miało dosyć klejącą konsystencję tak aby nie rozpadło się po pieczeniu. Czyli dodać odpowiednio mniej mąki lub trochę wody.

  • Ciasto jabłkowe to pozycja obowiązkowa podczas jesieni! U mnie pojawia się bardzo często. Wszyscy ją uwielbiamy <3

  • Ewa W

    do herbaty idealne !

    • Zgadzam się 😉

  • Gorąca szarlotka z zimnymi lodami waniliowymi to według mnie najlepszy deser pod słońcem!

    • Takie proste, a najpyszniejsze 🙂

  • I kolejny jesienny smak 🙂