Ciasto Jogurtowe z Kremem Kokosowym i Śliwkami

Lato minęło i nadeszła jesień, a wraz z nią również wiele pysznych owoców i warzyw. Sezon na moje ukochane śliwki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj trochę letnie, bo lekkie Ciasto jogurtowe z Kremem Kokosowym i Śliwkami.

Ciasto robi się szybko, nie jest zbytnio słodkie. Dlatego jeżeli lubicie słodkie należy je odrobinę bardziej dosłodzić.

ciasto jogurtowe

Ciężko jest mi przejść obok śliwek, bo uwielbiam ich smak i kolor. Co najśmieszniejsze kolor ten kojarzy mi się z pewną książeczką z bajkami, którą posiadałam jako dziecko i którą bardzo lubiłam. Nie wiem dlaczego, ale właśnie ten kolor bardzo utkwił mi w pamięci i przekłada się na to, że rzeczy i jedzenie o tym kolorze bardzo szybko wpadają mi w oko. Dlatego śliwki szybko lądują w mojej siatce 😉

ciasto jogurtowe

Perfekcyjnie lekkie, biszkoptowo-jogurtowe, wegańskie ciasto przełożone kremem kokosowym i śliwkami.

Wystarczy zmieszać składniki, dodać odrobiny kurkumy, która w naturalny sposób pięknie zabarwia ciasto na złoto.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasta to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej

Ciasto Jogurtowe z Kremem Kokosowym i Śliwkami

4 porcje (foremka ok. 15cm długości, 1 porcja to 300kcal)

Składniki:

ciasto:

mleko roślinne lub zwykłe 130ml

ocet 1 łyżeczka

jogurt sojowy lub zwykły, naturalny 45g

olej roślinny 30g

mąka pszenna 135g

ksylitol lub cukier 30g

mąka ziemniaczana 10g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

szczypta kurkumy

krem:

mleczko kokosowe 170g

śliwki 4 sztuki

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Mleko roślinne łączymy z octem, jogurtem i olejem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, ksylitolem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą kurkumy.

Ciasto wylewamy do keksówki (ja użyłam keksówki o 15 cm długości) i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do wystygnięcia na ok. 30 minut.

Następnie kroimy je wzdłuż na pół. Ubijamy mleczko kokosowe i rozsmarowujemy je na spodzie. Śliwki kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na kremie. Nakładamy górną część ciasta i odstawiamy do lodówki.

Podajemy ciasto po schłodzeniu.

Zapisz

Zapisz



2 thoughts on “Ciasto Jogurtowe z Kremem Kokosowym i Śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*