Ciasto Kakaowe

Ciasto Kakaowe to bardzo prosty, szybki sposób na wegańską wersję tradycyjnego ciasta murzynek. Bez dodatkowego cukru i tłuszczu.

Bardzo lubię takie ciasta, gdzie wystarczy zmiksować składniki, wylać na blachę, upiec i nie bawić się w kremy itp. Takie proste sposoby na desery zdecydowanie wpisują się w moje podejście do zbalansowanej, prostej i szybkiej roślinnej kuchni.

Ciasto Kakaowe

Jestem wielką fanką domowych deserów, które można przygotować bardzo szybko i łatwo zapakować na przykład do pracy lub zjeść jako przekąskę w ciągu dnia.

Dodatkowo świetnie kiedy można je zamrozić! Ja często mrożę tego typu wypieki i kiedy tylko najdzie mnie lub mojego męża ochota na nie, wystarczy je odgrzać i smakują jak dopiero co wyjęte z piekarnika.

Ciasto Kakaowe

5 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,20 zł za porcję

Składniki:

150g aquafaby

2 banany

25ml wody

1 łyżka chia

50g syropu klonowego

100g mąki pszennej

2 łyżeczki kakao

30g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

50g dżemu wiśniowego

kawałek czekolady

kawa do nasączenia

Wykonanie:

Banany blendujemy z wodą, a następnie dodajemy nasiona chia, syrop, mieszamy i odkładamy na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy aquafabę na pianę.

Do masy bananowej dodajemy mąkę, kakao, proszek i sól. Dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy całość.

Wykładamy do foremki (ja użyłam keksówki o długości ok. 20 cm). Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut. Po wyjęciu nasączamy ciasto kawą.

Po ostudzeniu ciasta wykładamy na wierzch dżem i pokrojoną czekoladę.

Cocoa Cake

Cocoa Cake is a very simple, fast, vegan, sugar free, oil free cake.

5 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

150g of aquafaba

2 bananas

25ml of water

1 tablespoon of chia

50g of maple syrup

100g of wheat flour

2 teaspoons of cocoa

30g of potato starch

1 teaspoon of baking powder

pinch of salt

50g of cherry jam

block of chocolate

Instructions:

Blend bananas with water, then add chia seeds, syrup, mix and put away for about 15 minutes. During this time, bit the aquafab for foam.

Add flour, cocoa, powder and salt to the banana mass. Mix thoroughly and finally add the foam and mix the whole gently.

Put it in a mold (about 20 cm long). Bake at 170 Celsius degrees for about 40 minutes. After removing, soak the dough with coffee.

After cooling the dough put on top of the jam and sliced chocolate.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*