Ciasto Kokosowe z Wiśniami

Słodkie wiśnie, kokos i masło orzechowe to połączenie, które odpowiedzialne jest za doskonały smak tego wegańskiego wypieku. Ciasto Kokosowe z Wiśniami to zdrowa i pyszna przekąska idealna do popołudniowej kawy.

Na delektowanie się takimi wypiekami jak dla mnie zawsze jest czas i okazja! Co prawda niedługo Dzień Matki i pewnie niektórzy czekają właśnie na ten moment żeby nacieszyć się słodkościami. Ale umówmy się, że każdy wolny czas, spędzony w gronie najbliższych warto celebrować! Ja jestem wielkim zwolennikiem spędzania czasu z bliskimi właśnie w towarzystwie dobrego jedzenia, zwłaszcza teraz kiedy można zrobić piknik lub zjeść na zewnątrz w restauracji.

Ciasto Kokosowe z Wiśniami

 

Jak wiecie zawsze staram się tworzyć zdrowe słodycze z minimalną ilością cukru i tłuszczu. Czasem tylko ja mogę je zjeść (mi nie przeszkadza, że „słodkie” nie ma cukru :D), ale często też zaskakuję siebie i innych tym, że zdrowe w cale nie musi być nie smaczne, a wręcz przeciwnie! To ciasto jest tego dowodem, bo zniknęło bardzo szybko 😉

Sezonu na wiście co prawda jeszcze nie ma, dlatego użyłam mrożonych, ale niech tylko się pojawią! Wtedy nawet się nie zastanawiajcie i wrzućcie parę do tego ciasta.

Ciasto Kokosowe z Wiśniami

8 porcji (1 ma ok. 150 kcal)

foremka o średnicy 16 cm

czas przygotowania: ok. 10 minut (+45 minut pieczenia)

koszt: ok. 70 groszy za porcję

Składniki:

100g (ok. 1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej

85g (ok. 1 szklanka) mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki cynamonu

25g (2 łyżki) cukru lub ksylitolu

155ml (3/4 szklanki) mleka roślinnego

50g (3.5 łyżki) masła orzechowego

15g (1 łyżka) syropu klonowego lub miodu

parę kropel aromatu migdałowego lub waniliowego

65g (1/2 szklanki) wiśni (mrożonych lub świeżych bez pestek)

wiśnie i wiórki kokosowe na wierzch

 

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier mieszamy dokładnie. W rondelku gotujemy mleko, masło orzechowe, syrop i aromat.

Wszystkie mieszamy dokładnie, a na koniec dodajemy wiśnie. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy parę wiśni i posypujemy całość wiórkami kokosowymi.

Pieczemy w 160 stopniach ok. 45 minut.

Coconut Cake with Cherries

Combination of sweet cherries, coconut and peanut butter is responsible for the perfect taste of this vegan cake. Coconut cake with cherries is a healthy and delicious snack ideal with the afternoon coffee.

8 servings (1 has 150 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+45 minutes of baking)

Ingredients:

100g (about 1 cup) of whole-wheat flour

85g (about 1 cup) of coconut flour

1 teaspoon of baking powder

1/3 teaspoon of cinnamon

25g (2 tablespoons) of sugar or xylitol

155ml (3/4 cup) of vegetable milk

50g (3.5 tablespoons) of peanut butter

15g (1 tablespoon) of maple syrup or honey

few drops of almond or vanilla flavor

65g (1/2 cup) of cherries (frozen or fresh without seeds)

cherries and coconut flakes on top

Instructions:

Mix the flour, baking powder, cinnamon and sugar thoroughly. Cook milk, peanut butter, syrup and aroma in a saucepan. Mix it all and finally add cherries.

Put the dough into a mold lined with baking paper. Place few cherries on top and sprinkle with coconut flakes. Bake in 160 Celsius degrees for about 45 minutes.



4 thoughts on “Ciasto Kokosowe z Wiśniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*