Ciasto Kukurydziane z Migdałami

Ciasto Kukurydziane z Migdałami doskonale sprawdzi się zarówno do śniadanie jak i popołudniowej kawki!

Ciasto Kukurydziane z Migdałami

Ciasto Kukurydziane z Migdałami

całe ciasto ma ok. 1500 kcal

czas przygotowania: ok. 10 minut (+55 minut pieczenia)

koszt: 8,50 zł za całość

Składniki:

1 banan
115ml (0.5 szklanki) mleka roślinnego
skórka z cytryny i odrobina soku
parę kropel aromatu migdałowego lub waniliowego
25g (5 łyżek) roztopionego oleju kokosowego
55g (3.5 łyżki) masła orzechowego (najlepiej migdałowego)
(opcjonalnie syrop klonowy lub cukier do posłodzenia)
75g (8 łyżek) mąki kukurydzianej
35g (4 łyżki) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g migdałów (pół szklanki pokrojonych lub w płatkach)

Wykonanie:

Banan zagniatamy na pure i mieszamy z mlekiem, cytryną, aromatem, olejem i masłem orzechowym. Gdy całość będzie dokładnie zmieszana dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy wierzch migdałami. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Odstawiamy na 30 minut do wystudzenia.

Podajemy polane syropem klonowym.

Corn cake with almonds

Corn Cake with Almonds is perfect for both breakfast and coffee break!

cake has 1500 kcal

time of preparation: 10 minutes (+55 minutes of baking)

Instructions:

1 banana
115ml of plantbased milk
lemon peel and juice from 1/4 of lemon
a few drops of almond or vanilla flavor
25 g of melted coconut oil
55g of peanut butter (preferably almond)
(optional maple syrup or sugar for sweetening)
75g of corn flour
35g of wheat flour
1 teaspoon of baking powder
80g of almonds (sliced or flaked)

Instructions:

Knead the banana and mix with milk, lemon, aroma, oil and peanut butter. When the whole is thoroughly mixed, add the flour and baking powder.

Put the dough into a mold lined with parchment paper and sprinkle the top with almonds. Cover with aluminum foil and bake at 180 Celsius degrees for about 40 minutes.

Then remove the foil, reduce the temperature to 160 Celsius degrees and bake for another 15 minutes. Let stand for 30 minutes to cool.

Serve with maple syrup.