Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech🌱! Tak jest wegańskie i takie pięknie zielone💚🍰

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

całość ma ok. 1200 kcal

czas przygotowania: ok. 25 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: ok. 8,90 zł

Składniki:

175 g szpinaku
85 g jogurtu roślinnego
25 g oleju
40 g cukru lub innego słodzika
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
155 g mleczka kokosowego
10 g nasion chia
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka cukru lub innego słodzika

Wykonanie:

Szpinak blendujemy z jogurtem i olejem. Następnie mieszamy z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wykładamy do małej foremki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka).

W międzyczasie ubijamy krem. Po wyjęciu i przestudzeniu, odkrajamy ok. 1/3 od góry i rozkruszamy ją w rękach do miseczki. Na spód kładziemy krem i posypujemy resztą ciasta.

Podajemy udekorowane owocami.

Forest Moss Cake

1200 kcal

time of preparation: 25 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

175 g spinach
85 g planbased yogurt
25 g oil
40 g sugar or other sweetener
130 g wheat flour
1 teaspoon of baking powder
cream:
155 g of coconut milk
10 g chia seeds
juice from 1/4 of lemon
1 tablespoon of sugar or other sweetener

Instructions:

Blend the spinach with yogurt and oil. Then mix with sugar, flour and baking powder. Put it in a small paper-lined tin and bake at 180 degrees for about 40 minutes (to a dry stick).

In the meantime, whisk the cream. After removing and cooling, cut off about 1/3 from above and crumble it in hands into a bowl. Put the cream on the bottom and sprinkle with the rest of the dough.

Serve decorated with fruit.

 



>
Facebook