Ciasto makowe na bezglutenowym spodzie

Uwielbiam mak i wszelkie wypieki z nim w roli głównej. Dzisiaj w zdrowej i bezglutenowej odsłonie!

Ciasto makowe na bezglutenowym spodzie

Ciasto makowe na bezglutenowym spodzie

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: 20 minut (+ 50 minut pieczenia)

koszt: ok. 1,70 zł za 1 porcję

Składniki:

spód:

50g mąki ryżowej

10g mąki ziemniaczanej

⅓ łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

20g oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu ryżowego

20 ml wody

szczypta soli

masa makowa:

165g zmielonego maku

1 banan

120ml mleka sojowego

20ml białego wina

50-100ml wody

30g syropu klonowego

85g rodzynek

20g orzechów włoskich

25g migdałów

skórka z ½ pomarańczy

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i ciasto odstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Następnie wykładamy do małej foremki (ok. 16 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.

Dociskamy ręką tak by była zwarta. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 13-15 minut.

W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na masę makową w rondelku (banana ugniatamy na pure, orzechy rozdrabniamy). Masę gotujemy ok. 30 minut dolewając wody, jeśli jest zbyt sucha i zaczyna się przypalać.

Masę wykładamy na upieczony spód i całość wstawiamy do piekarnika na jeszcze 20 minut. Po ostudzeniu, ciasto wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Poppy seed cake (gluten-free)

I love poppy seeds and all the cakes with it. Today in a healthy and gluten free version!

6 servings (1 serving has 300 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+ 50 minutes of baking)

Ingredients:

bottom:

50g of rice flour

10g of potato starch

⅓ teaspoon of ground flaxseed

20g of vegetable oil

1 teaspoon of rice vinegar

20 ml of water

pinch of salt

poppy seeds layer:

165g of ground poppy

1 banana

120ml of soy milk

20ml of white wine

50-100ml of water

30g of maple syrup

85g  of raisins

20g of walnuts

25g of almonds

peel from ½ of orange

Instructions:

Mix all ingredients for the bottom and leave the dough for 10-15 minutes in the fridge. Then put it in a small mold (about 16 cm in diameter) lined with baking paper.

Press the bottom with hands. Cover with aluminum foil and bake about 15 minutes at 180 Celsius degrees. Then remove the foil and bake for another 13-15 minutes.

In the meantime, mix all ingredients for the poppy seed layer in a saucepan (knead the banana for pure, chrush the nuts). Cook for about 30 minutes, adding water if it is too dry and starts to burn.

Put the mass on the baked bottom and put it in the oven for 20 minutes. After cooling, put the dough in the fridge for at least one hour.