Ciasto Marchewkowe z Herbacianym Kremem Mascarpone

Odkąd zrobiło się zimno, niemal nie rozstaję się z kubkiem herbaty (chciałabym zaznaczyć, że jeszcze do końca wakacji herbaty nie cierpiałam i nie piłam w ogóle!). Smak herbaty i zimny wieczór kojarzy mi się nierozłącznie z zapachem korzennych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu i imbiru. A jakie ciasto jest jak dla mnie kwintesencją takich smaków? Oczywiście Ciasto Marchewkowe.

ciasto-marchewkowe

To ciasto marchewkowe zawiera rodzynkami nasączonymi herbatą i przełożone jest kremem z dodatkiem herbacianego karmelu. Totalnie uzależniające! Poza na prawdę rewelacyjnym smakiem, jest również dosyć proste w przygotowaniu (jak na tego typu wypiek). Tak, mowa jest również o herbacianym karmelu! Ciasto, więc można przygotować rano, a wieczorem podać gościom, którzy na pewno docenią jego smak. Karmelowej masy można przygotować znacznie więcej niż podałam w przepisie i polać nim dodatkowo ciasto lub podawać z innymi deserami.

ciasto-marchewkowe

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj 😉

Ciasto Marchewkowe z Herbacianym Kremem Mascarpone

16 porcji (foremka o średnicy ok. 25cm; 1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

ksylitol lub cukier 40g

olej 40g

jajka 3 sztuki

mąka 300g

soda oczyszczona 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cynamon 1 łyżeczka

imbir 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

marchewki (starte) 3 sztuki

orzechy włoskie 100g

rodzynki 100g

herbata 4 torebki

wrzątek 250ml

karmel:

ksylitol lub cukier 40g

masło 10g

jogurt grecki 50g

krem mascarpone:

serek mascarpone 500g

ksylitol lub cukier 40g

jogurt grecki 30g

cynamon 1/3 łyżeczki

Wykonanie:

Zalewamy torebki herbaty wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po wyjęciu torebek wsypujemy do wody rodzynki i odstawiamy na minimum godzinę (można to zrobić dzień wcześniej).

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Olej, jajka i ksylitol miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (rodzynki odcedzamy i dodajemy do ciasta, a herbatę zostawiamy do karmelu) i dokładnie mieszamy.

Połowę masy wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Następnie odkładamy do ostudzenia i powtarzamy pieczenie z drugą częścią masy.

W międzyczasie przygotowujemy karmel i krem. W rondelku zagotowujemy ksylitol i 25ml herbaty. Kiedy cukier się rozpuści zestawiamy z ognia. W miseczce przygotowujemy jogurt oraz masło.

Delikatnie dodajemy herbatę łyżeczkami do jogurtu mieszając go przy tym intensywnie. Gdy uda nam się przenieść całość herbaty do jogurtu, przekładamy go do rondelka i znów gotujemy (ok. 5-10 minut), delikatnie redukując.

W międzyczasie miksujemy serek mascarpone z dodatkiem ksylitolu. Następnie łyżka dodajemy stopniowo masę karmelową do serka cały czas miksując. Na koniec dodajemy jeszcze jogurt grecki i cynamon.

Możemy przygotować większą ilość karmelu i polać nim ciasto lub zachować do innych deserów. Gotowe płaty ciasta układamy na sobie i przycinamy brzegi (tak aby były równe i miały w miarę gładkie brzegi).

Przekładamy ciasto masą mascarpone i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Zapisz