Ciasto na Wegańską Pizzę

Najlepsze Ciasto na Wegańską Pizzę! To mój przepis na ciasto idealne, które zawsze jest moją bazą domowej pizzy! Już nie raz pochwalone.

Dla mnie idealna pizza to ta cieniutka, z „bąblami”, włoska. Najlepiej przygotowana na kamieniu do pizzy, który był jednym z moich lepszych, spontanicznych zakupów. Pizzę mogłabym jeść CODZIENNIE.

Ciasto na Wegańską Pizzę

Najlepsze jest to, że to jedno z prostszych dań, jakie można zrobić!!

Ciasto na Wegańską Pizzę

2 średnie pizze (1 pizza ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+1h na wyrośnięcie ciasta)

koszt: 0,90 zł za 1 pizzę

Składniki:

320g mąki pszennej przesianej
190ml ciepłej wody
1/2 opakowania suchych drożdży
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Dodajemy wodę i wyrabiamy. Podczas zagniatania dodajemy oliwę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Jeśli za bardzo się klei dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy do ulubionej grubości.

Wykładamy ulubione składniki i pieczemy ok. 8 minut w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku (najlepiej na kamieniu do pizzy).

Vegan pizza dough

The best dough for a Vegan Pizza!

2 medium pizza (1 pizza has 600 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+1h for dough raising)

Ingredients:

320g of sifted wheat flour
190ml of hot water
1/2 package of dry yeast
1 tablespoon of oil
pinch of salt

Intructions:

Mix the flour with salt and yeast. Add water and mix. While kneading, add olive oil. The dough should be soft and flexible.

If it’s too sticky, add more flour. Set aside for an hour to rise. Divide it into two parts and roll each one out to your favorite thickness.

Put favorite ingredients and bake for about 8 minutes in a preheated oven (up to 250 Celsius degrees) (preferably on a pizza stone).

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*