Ciasto Pomarańczowe z Serkiem

Przepyszne Ciasto Pomarańczowe z Serkiem, które przeniesie Was na chwilę w wakacyjny czas i ciepłe kraje.

ciasto-pomaranczowe

Marzyło mi się ostatnio pomarańczowe ciasto. Ale zamiast wyrośniętego ciacha naszła mnie ochota na coś bardziej wyrafinowanego i delikatnego. Cienka warstwa mocno pomarańczowego ciasta i serniczka również nadzianego skórką i sokiem z pomarańczy.

Każdy pokocha ten głęboki, intensywny smak ciasta pomarańczowego. Na każdą okazję!

ciasto-pomaranczowe

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Ciasto Pomarańczowe z Serkiem

6 porcji (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

mąka pszenna 190g

ksylitol lub cukier 40g

masło w temperaturze pokojowej 40g

jajka 4 sztuki

sok z pomarańczy 10ml

skórka z 1/2 pomarańczy

twaróg chudy 250g

masło w temperaturze pokojowej 40g

ksylitol spudrowany lub cukier puder 40g

sok z pomarańczy 20ml

skórka z 1/2 pomarańczy

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Mąkę łączymy z ksylitolem, masłem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Zmiksowaną na gładko masę przenosimy do foremki o wymiarach (ok. 23x33cm). Ciasto pieczemy ok. 25 minut.

W tym czasie miksujemy twaróg z masłem ksylitolem, sokiem i skórką z pomarańczy. Ciasto studzimy po wyjęciu z piekarnika i następnie wykładamy na nie masę serniczkową i plasterki pomarańczy.

Zapisz

Zapisz