Ciasto Raffaello

Raffaello = kokos, kokos i jeszcze raz kokos! Mogłabym to ciasto nazwać kokosowym, ale dzięki temu że jest kokos jest tu połączony ze słodkim kremem na bazie kaszy mannej, migdałami bez skórki, to zdecydowanie przypomina mi te słodkie, kokosowe kuleczki.

Oczywiście deserów a la raffaello znajdziemy mnóstwo i jak dla mnie nie chodzi tu bynajmniej o to by podrabiać oryginał, ale by przemycić jego smak i teksturę. Czy to w formie ciasta, czy kuleczek, raffaello kojarzy mi się z rozpływającym się w ustach deserem o kokosowym smaku i niespodzianką w postaci delikatnego migała bez skórki.

Ciasto Raffaello

Moim osobistym faworytem jeśli chodzi o smak „raffaello” są jaglane kulki mocy! Pamiętam, że przygotowałam je dla moich gości weselnych i wiele osób nie mogło uwierzyć, że są wegańskie i przygotowane z kaszy.

Dla każdego fana kokosa taki deser będzie strzałem w dziesiątkę. Dla mnie też, bo jest nie tylko pyszny, ale i prosty, łatwy w przygotowaniu.

Ciasto Raffaello

6 porcji (1 porcja ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ ok. 15 minut gotowania)

koszt: ok. 80 groszy za 1 porcję

Składniki:

6 daktyli (namoczonych przez noc)

460ml mleka roślinnego (najlepiej kokosowego)

40g wiórków kokosowych (+ więcej na wierzch)

110g kaszy mannej

30g migdałów (całych, bez skórki)

Wykonanie:

Daktyle blendujemy z mlekiem, a następnie mieszamy z wiórkami i kaszą manną. Cały czas mieszając zagotowujemy całość i delikatnie gotujemy do zgęstnienia.

Na koniec dodajemy migdały i całość przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.

Wyjmujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Raffaello Cake

Raffaello = coconut, coconut and coconut again 😀

6 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 15 minutes of boiling)

Ingredients:

6 dates (soaked overnight)

460ml of plantbased milk (preferably coconut)

40g of coconut chips (+ more for serving)

110g of semolina

30g of almonds (whole, without skin)

Instructions:

Blend dates with milk, and then mix with coconut flakes and semolina. While stirring, boil the whole and gently cook until it thickens.

At the end, add the almonds and transfer the to a mold lined with baking paper. Put in the freezer for 30 minutes. Remove from the mold and sprinkle with coconut chips.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*