Ciasto truskawkowe z serem i kruszonką

Delikatne ciasto truskawkowe z miodowym serem i cynamonową kruszonką!

To mój sposób na ciasto bez wyrzutów sumienia. Sami wiecie ile masła dodaje się do ciast tego typu. Cóż, w moim przypadku są to tylko 2 łyżki. I to wbrew pozorom w zupełności wystarcza!

Ciasto truskawkowe z serem i kruszonką

Ciasto truskawkowe z serem i kruszonką to połączenie różnych konsystencji i smaków. Spód z kawałkami truskawek, na to chudy twaróg posłodzony miodem, a wszystko posypane cynamonową, delikatną kruszonką.

Nie musicie się martwić o wielkość foremki. Ze względu na to, że ciasto jest zwarte wystarczy je wyłożyć w większej foremce zostawiając przestrzeń pomiędzy ciastem a formą. Ciasto będzie miało miejsce żeby podrosnąć.

Przepis dostępny w formie wideo! 😉

Ciasto truskawkowe z serem i kruszonką

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

koszt: ok. 1.50 zł za porcję

Składniki:

masło roztopione 10 g

cukier lub ksylitol 60 g

jajko 1 sztuka

jogurt grecki 110 g

mąka pszenna 145 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1 szczypta

truskawki (świeże lub mrożone) 110 g

twaróg chudy 195 g

miód 25 g

kruszonka:

miód 30 g

mąka pszenna 55 g

cynamon 1 łyżeczka

masło roztopione 10 g

 

Wykonanie:

Masło roztopione mieszamy z cukrem lub ksylitolem. Następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy jogurt i mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Mieszamy dokładnie po czym dodajemy truskawki i łączymy całość. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam takiej o średnicy 25 cm, by zostawić pustą przestrzeń między ciastem a formą (możecie zobaczyć to na filmie).

Twaróg zagniatamy z miodem i wykładamy na ciasto. Następnie łączymy składniki na kruszonkę. Posypujemy ją ciasto i wkładamy do piekarnika na 1h i 5 minut (180 stopni).

W połowie czasu przykrywamy ciasto folią aluminiową by się zbytnio nie przypiekło. Po wyjęciu odstawiamy na 15 minut do wystygnięcia.