Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem

Czasem inspiracją do stworzenia posiłku może być po prostu otworzenie lodówki. Dobrze zaopatrzona spiżarnia domowa zawsze pozwala na stworzenie porządnego obiadu. Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem to właśnie przykład na to, że zapas podstawowych produktów nie pozwoli nam głodować 😀 Większość ze składników w tym przepisie mam zawsze pod ręką. Musiałam tylko dokupić świeżą cebulę i natkę pietruszki. Przepis jest prosty i nadaje się na każdy (nawet ten bardzo zapracowany) dzień tygodnia. A najważniejsze, że jest niesłychanie pysznie!

ciecierzyca w kurkumowym sosie
Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 25 minut (w tym 15 minut gotowania)

całkowity koszt to ok. 5 zł

Składniki:

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

cebula biała 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

imbir, kurkuma, sól i pieprz do smaku

mleko kokosowe 100 g

ciecierzyca konserwowa 170 g

ryż biały ok. 155 g

natka pietruszki do podania

sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek przez ok. 3 minuty. Następnie dorzucamy ciecierzycę, przyprawy i mleczko.

Sos redukujemy delikatnie przez ok. 10 minut (można dolać wody jeżeli będzie gęstniał za szybko). Na koniec dodajemy do niego sok z cytryny. Sos podajemy z ryżem i natką pietruszki.

Zapisz

Zapisz



  • Ada

    Imbir i kurkuma to przyprawy, które preferuję jedynie w małych ilościach. Pewnie moja potrawa nie byłaby dobrze przyprawiona, ale po tych składnikach jestem pewna, że i tak byłaby pyszna 🙂

  • Imbir uwielbiam, na tę porę roku jest idealny. 🙂 Pyszna propozycja 🙂

  • Ewa W

    przepyszne !

  • Jak coś jest z kurkumą, to zawsze mi smakuje 🙂