Ciecierzycowe gnocchi z warzywami i kremowym sosem

Ciecierzycowe gnocchi to moja kolejna propozycja na obiadowy comfort food. Uwielbiam kiedy po całym dniu pracy mogę siąść na kanapie z miską wspaniałych gnocchi. Tym razem trochę innego, bo na bazie ciecierzycy. Dzięki temu udało mi się również przemycić do obiadu trochę strączków, warzyw i zdrowego białka. Do tego ciecierzyca jest prawie niewyczuwalna, więc gnocchi posmakują nawet ciecierzycowym niejadkom.

ciecierzycowe gnocchi

Warzywa korzeniowe 2017

Ciecierzycowe gnocchi z warzywami i kremowym sosem

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 25 minut (w tym 15 minut gotowania)

kosz to ok. 11 zł

Składniki:

gnocchi:

ciecierzyca konserwowa 160 g

ok. 2 łyżki płynu z ciecierzycy

jajko 1 sztuka

sól do smaku

mąka pszenna pełnoziarnista 80 g

warzywa:

masło klarowane 15 g

cebula biała 2 sztuki

warzywa mrożone (marchew, brokuł, pietruszka) 300 g

mleko zagęszczone 35 g

tymianek 1/2 łyżeczki

chili do smaku

tarty parmezan lub inny twardy ser włoski 30 g

pieprz świeżo mielony do podania

Wykonanie:

Ciecierzycę blendujemy z dodatkiem cieczy z puszki i czosnkiem. Następnie puree mieszamy z mąką, przyprawami i jajkiem.

Ciasto powinno się nie rozwalać, delikatnie kleić. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto oprószamy mąką i rolujemy w wałek, który następnie kroimy (na kształt kopytek).

Na maśle podsmażamy cebulę z warzywami przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy do nich mleko i przyprawy. Smażymy jeszcze ok. 4 minuty.

W międzyczasie gotujemy gnocchi we wrzącej wodzie przez ok. 6 minut. Warzywa podajemy z kluseczkami, serem i pieprzem.

Zapisz

Zapisz



9 thoughts on “Ciecierzycowe gnocchi z warzywami i kremowym sosem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*