Ciecierzycówka – czyli zupa z ciecierzycy

Szybka ciecierzycówka! Czyli wegańska zupa z ciecierzycy gotowa już w 30 minut.

Wyrazista w smaku i idealna na obiad w ciągu tygodnia.

ciecierzycówka

Fasolówkę i grochówkę każdy zna i chyba większość lubi. Pora więc na modyfikację i zupę z ciecierzycy.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera tylko parę składników. Jej podstawą jest ciecierzyca i seler naciowy.

Ciecierzycówka – czyli zupa z ciecierzycy

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

koszt to ok. 7.60 zł

Składniki:

oliwa do smażenia i do podania

cebula 1 sztuka

sól i pieprz do smaku

czosnek 2 ząbki

seler naciowy 3 łodygi

oregano 1 łyżeczka

liść laurowy 1 sztuka

woda 1.5 szklanki

ciecierzyca 1 puszka

kminek 1/3 łyżeczki

papryka słodka 1/2 łyżeczki

chili wg uznania

skórka z cytryny (szczypta)

natka pietruszki

pieczywo (2 bagietki)

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę (ok. 3 minut). Następnie dodajemy pokrojony seler, czosnek, liść laurowy, oregano i smażymy jeszcze 5 minut.

Warzywa przenosimy do garnka, zalewamy wodą (lub bulionem), doprawiamy (kminek, słodka papryka, chili) i gotujemy jeszcze 15 minut.

Po zdjęciu z ognia posypujemy skórką z pomarańczy, dodajemy odrobinę oliwy i natki pietruszki. Podajemy z pieczywem.