Musztardowe Kotlety w Paprykowym Cieście

Kotlety w bardzo aromatycznej odsłonie. Roślinne cudo, które ucieszy każde podniebienie! To świetny sposób na wegański, sycący obiad.

Jedną z rzeczy, które mogę zdecydowanie o sobie powiedzieć to to, że lubię dobrze zjeść. Uwielbiam wszelkie jedzenie typu „comfort food”. Kiedy mam ochotę na chrupiące frytki, włoską pizzę czy soczyste burgery (oczywiście w wersji wege) to nigdy sobie nie odmawiam!

Musztardowe Kotlety w Paprykowym Cieście

Wiem, że na moim blogu możecie już znaleźć mnóstwo przepisów na kotlety i burgery, ale przecież takich nigdy nie jest za wiele. Tak samo jak nie będzie niczym wyjątkowym jeśli powiem, że musicie ich spróbować, bo są pyyyszne!

Możecie je podać w formie burgerów, dodatku do niedzielnego obiadu lub jakkolwiek macie jeszcze ochotę. Nie przejmujcie się, że troszkę się pobrudzicie przy ich robieniu, bo warto!

Musztardowe Kotlety w Paprykowym Cieście

8 dużych kotletów, 1 ma ok. 300 kcal

czas przygotowania: ok. 25 minut (+15 minut smażenia)

koszt: ok. 1 kotlet to ok. 1 zł

Składniki:

320g ryżu

190g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)

145g musztardy

100g kaszy mannej

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

ciasto:

100g mąki pszennej

100ml mleka roślinnego

50ml wody

1 łyżeczka papryki wędzonej

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami na kotlety na gładką masę.

W głębokim talerzu mieszamy składniki na ciasto. Jeżeli jest za gęste (powinno mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki) dodajemy więcej wody.

Z masy formujemy 8 kotletów (trochę się kleją, ale można sobie z tym poradzić). Obtaczamy je pojedynczo w cieście i od razu wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.

Smażymy po 3-4 minuty z obu stron.

Mustard Burger in Paprika Crust

Mustard burgers in a very aromatic version. Great way to have a vegan, filling dinner.

8 big burgers, 1 has 300 kcal

time of preparation: 25 minutes (+15 minutes for frying)

Ingredients:

320g of rice

190g of chickpeas (canned or cooked)

145g of mustard

100g of semolina

2 cloves of garlic

salt and pepper

crust:

100g of wheat flour

100ml of plantbased milk

50ml of water

1 teaspoon of smoked pepper

salt and pepper to taste

oil for frying

Instructions:

Cook rice according to the instructions on the packaging. Then mix with the remaining ingredients for the burgers. Mix the ingredients for the dough in dip plate.

If it is too thick (it should have a consistency like for crepes batter), add more water. Form 8 burgers from the mass (it can be sticy, but you can deal with it).

Form the burgers and put into the dough, immediately put on a hot pan with a little bit of oil. Fry for 3-4 minutes on both sides.

 



1 thought on “Musztardowe Kotlety w Paprykowym Cieście”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*