Cinnamon rolls z dynią

Jeśli cały czas jeszcze myślicie co trafi do Waszego piekarnika w ten weekend no to już przychodzę z pomocą w rozstrzygnięciem dylematów i przepisem na wegańskie cinnamon rolls z dynią! Pełne korzennych przypraw, miękkie i słodziutkie – ja mam właśnie taki plan, nie wiem jak Wy😜
Miłość do drożdżowych wypieków zawdzięczam mojej babci, której towarzyszyłam przy wypiekach zawsze kiedy tylko mogłam! Zawsze wychodziły pysznie i znikały za szybko😋 Poniżej znajdziecie przepis na moje wydanie popularnych cynamonowych szwedzkich bułeczek 🥰
A tak poza tym udanego weekendu! Nie wiem, o co chodziło z tym tygodniem, ale było ciężko! Aczkolwiek wszyscy daliśmy radę, więc poklepmy się po pleckach, zjedzmy drożdżówkę i bawmy się dobrze💗

Cinnamon rolls z dynią

Cinnamon rolls z dynią

1 porcja (1 duża bułeczka, ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 35 minut + 25 minut pieczenia

koszt: ok. 2.60 zł

Składniki:

110 g mąki pszennej
ok. 15 g drożdży
65 g mleczka kokosowego
30 g pure z dyni
15 g dżemu
15 g oleju roślinnego
1 łyżeczka korzennych przypraw
do podania:
25 g jogurtu roślinnego
cynamon i syrop klonowy

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z dżemem i połową dyniowego pure. Następnie dodajemy mleczko kokosowe (twardą część z puszki) i ponownie mieszamy całość.

Dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto (jeśli ciasto jest zbyt sypkie to dodajemy odrobinę ciepłej wody, a jeśli zbyt wilgotne to mąkę).

Ciasto powinno być elastyczne, ale nie przyklejające się do dłoni. Odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie mieszamy składniki na nadzienie: olej, pozostałą część pure z dyni oraz przyprawy.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (nie za cienko). Smarujemy nadzieniem, a następnie zwijamy w niezbyt ciasną roladę.

Kroimy roladkę wzdłuż, tak i zawijamy nadzieniem do góry. Wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia (w tym czasie możemy nastawić piekarnik na 180 stopni).

Pieczemy ok. 25 minut (ale może być też krócej zależnie od piekarnika). Podajemy z jogurtem, cynamonem i syropem.

Cinnamon rolls with pumpkin

1 portion (1 large roll, approx. 500 kcal)

time of preparation: 35 minutes + 25 minutes of baking

Ingredients:

110 g wheat flour
approx. 15 g yeast
65 g coconut milk
30 g pumpkin puree
15 g jam
15 g vegetable oil
1 teaspoon of pumpkin spices
for serving:
25 g plantbased yogurt
cinnamon and maple syrup

Instructions:

Mix yeast with jam and half of pumpkin puree. Then add coconut milk (the hard canned part) and mix everything again.

Add the flour and knead the dough (if the dough is too loose, add a little warm water, and if it is too moist, add flour).

The dough should be flexible, but not stick to your hands. Let it rise for 30-60 minutes.

In the meantime, mix the ingredients for the filling: oil, the remaining pumpkin puree and spices.

Roll out the dough into a rectangle (not too thin). Spread with the filling and then roll it into a not too tight roll.

Cut the roll lengthwise and wrap it with the filling up. Put it on baking paper and leave it to rise (at this time, set the oven to 180 Celsius degrees).

Bake for about 25 minutes (but it can also be shorter, depending on the oven).

Serve with yoghurt, cinnamon and syrup.