Cukinia faszerowana bezmięsnymi żeberkami

Cukinia wypełniona warzywnym farszem i bezmięsnymi żeberkami sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację! Ten przepis na faszerowaną cukinię może stać się Waszym ulubionym.

Cukinia faszerowana bezmięsnymi żeberkami

Cukinia faszerowana bezmięsnymi żeberkami

2 porcje (1 ma ok. 455 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ ok. 55 minut gotowania)

koszt: ok. 9,80 zł za porcję

Składniki:

1 duża cukinia lub dwie małe
bezmięsne żeberka 1 opakowanie
2 cebule
2 ząbki czosnku
225 g passaty pomidorowej
60 g czerwonej fasoli
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
3 łyżki oliwy
sok z 1/4 cytryny

Wykonanie:

Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia (5 minut) po czym dodajemy posiekany czosnek, środek cukinii, fasolę, passatę, przyprawy i dusimy ok. 30 minut.

Do farszu dodajemy pokrojone żeberka, oliwę, sok z cytryny i wykładamy na wydrążoną cukinię (w żaroodpornym naczyniu). Pieczemy w 190 stopniach ok. 20 minut.

Zucchini stuffed with meatless ribs

2 servings (1 has 455 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+ 55 minutes of cooking)

Ingredients:

1 large zucchini or two small ones
meatless ribs 1 pack
2 onions
2 garlic cloves
225 g tomato passata
60 g red beans
1 teaspoon basil
1/2 teaspoon smoked paprika
1/2 teaspoon curry
2 garlic cloves
salt and pepper to taste
1 tablespoon frying oil
3 tablespoons of oil
1/4 lemon juice

Instructions:

Cut the zucchini in half and hollow the center. Fry the onion with oil (5 minutes), then add chopped garlic, zucchini, beans, passata, spices and stew for about 30 minutes.

Add chopped ribs to the stew, olive oil, lemon juice and put on hollow zucchini (in an ovenproof dish). Bake at 190 Celsius degrees for about 20 minutes.