Cukinia Faszerowana po Indyjsku

Słuchajcie! Ta Cukinia Faszerowana po Indyjsku to jeden z najlepszych obiadów jakie zrobiłam. Pisząc ten wpis jestem już parę godzin po jej zjedzeniu i cały czas mam ochotę na dokładkę. Na prawdę. Co można dobrego zrobić z cukinią? Nafaszerować! Znakomity dodatek do obiadu, ja osobiście zjadłam ją z serkiem wiejskim.

cukinia faszerowana

CUKINIA FASZEROWANA PO INDYJSKU

ilość: 2 porcje

Składniki:

orzechy nerkowca 35g

wrzątek 20ml

czosnek 2 ząbki

cebula 1/2 sztuki

 bazylia świeże liście

siemię lniane 1 łyżka

ksylitol 15g

chili, kurkuma, kolendra suszona po 1/3 łyżeczki

sól do smaku

oliwa 3 łyżki

cukinia 1 duża lub 2 małe

do podania jogurt, sos, serek wiejski, sałatka lub mięso

Wykonanie:

Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i razem z czosnkiem, cebulą i bazylią miskujemy. Do masy dodajemy siemię, ksylitol i przyprawy. Cukinię obieramy i wydrążamy środek.

Na oliwie delikatnie podsmażamy farsz (1 minuta) i nakładamy go na cukinie. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



  • Cukinia zawsze wydawała mi się mdłym warzywem, ale mam ochotę wypróbować ją w tej wersji. 🙂 Tym bardziej, że przepis jest bardzo prosty 🙂

    • Oj w tej wersji zdecydowanie będzie smakować, doskonale się komponuje z aromatycznym farszem 😉

  • Uwielbiam takie proste i smakowite przepisy. Nie mam pojęcia jak do tej pory nie wpadłam na pomysł faszerowania cukinii. Czas nadrobić zaległości 🙂

    • Jak nie próbowałaś to koniecznie spróbuj. Na prawdę warto 🙂