Cukinia faszerowana soczewicą i quinoa po indyjsku

Uwielbiam orientalne smaki. Ostatnio wróciłam ze sklepu z siatką pełną przypraw, bo postanowiłam wziąć wszystko co wydało mi się interesujące i co wiem, że sprawdzi się w mojej kuchni. Bardzo lubię te smaki wprowadzać do moich codziennych dań. Cukinia faszerowana Soczewicą i Quinoa po indyjsku jest pełna wyrazistych i żywych smaków, do tego wzbogacona o świeżość innych składników. To danie jest wegańskie, bezglutenowe i pełne białka oraz zdrowych składników.

cukinia faszerowana

CUKINIA FASZEROWANA SOCZEWICĄ I QUINOA PO INDYJSKU

ilość: 2 porcje

Składniki:

cukinia 1 duża sztuka

oliwa

sól, pieprz do smaku

soczewica 125g

quinoa 25g

cebula 1/4 sztuki

czosnek 1 ząbek

pomidory 1 puszka

woda 75ml

curry 1 łyżeczka

kminek 1/3 łyżeczki

kolendra, pieprz czarny, kardamon, cynamon, chili, gałka muszkatołowa po 1/3 łyżeczki

świeża bazylia 8 listków

sos do podania

Wykonanie:

Cukinii nie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy środek (nie za dużo). Smarujemy oliwą, solimy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach kładąc ją miąższem do papieru (skórką do góry).

Gotujemy soczewicę i quinoa według opakowania. Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojone kawałki miąższu z cukinii. Następnie dodajemy na patelnię soczewicę i quinoa.

Zalewamy pomidorami oraz wodą lub bulionem. Przyprawiamy i smażymy do momentu, aż cała masa zgęstnieje. Na talerz wykładamy cukinię i farsz.

Kładziemy listki bazylii o podajemy z ulubionym sosem lub innymi dodatkami.



7 thoughts on “Cukinia faszerowana soczewicą i quinoa po indyjsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*