Cukiniowe Kotlety z Ricottą

Wegetariańskie placki znakomicie nadają się jako nadzienie do burgerów lub kanapek do pracy lub szkoły. Są pyszne, zdrowe i pożywne. Cukiniowe Kotlety z Ricottą są soczyste i idealne dla osób, które unikają mięsnych dań.

cukiniowe-placki

Wiem, że dla wielu osób wegetariańskie burgery to nie burgery, a kotlety bezmięsne to nie kotlety. Ale muszę Wam powiedzieć, że jak dla mnie nie ma nic lepszego! Przekonałam się do „zielonych” burgerów już dawno i często takie właśnie robię (co nie znaczy, że od czasu do czasu nie pozwolę sobie na małą porcję mięsa). Wegetariańskie wydanie jednak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Jest lżej, zdrowiej i moim zdaniem pyszniej! Wystarczy trochę chęci żeby wyczarować doskonałe jarskie burgery czy też placki.

Koniecznie spróbujcie! Bo na prawdę warto wgryźć się w te soczyste, cukiniowe kotlety. Są delikatne, a jednocześnie na prawdę sycące 🙂

cukiniowe-placki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Cukiniowe Kotlety z Ricottą

2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 230 kcal)

Składniki:

cukinia 1 sztuka

odrobina soli

ricotta ok. 90g

jajko 1 sztuka

mąka pszenna 20g

bułka tarta 30g

papryka słodka 1/2 łyżeczki

masło i oliwa do smażenia

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy odrobiną soli i odstawiamy na ok. 30 minut. Wyciskamy sok z cukinii i dodajemy do niej resztę składników. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy i smażymy placuszki (po 5 minut z obu stron).

Podajemy w bułce z sałatą lub innymi dodatkami.

 

Zapisz

Zapisz



  • Bardzo lubię bezmięsne kotlety, ale z ricottą jeszcze nie próbowałam 🙂

    • Na prawdę bardzo polecam 🙂

  • Jako wegetarianka mówię im zdecydowanie TAK:)

  • Jakby tak takiego kotleta zamknąć w wytrawnym gofrze ? 😀 Ale mega pycha by było 😛

    • ale pomysł! Smakowałoby genialnie! 😀

  • Fabryka Pomysłów

    super kotleciki 🙂 w sam raz i na kolację 🙂

  • #jadłabym :3