CUKINIOWO-BATATOWE BROWNIE

WEGAŃSKIE, CUKINIOWO-BATATOWE BROWNIE! Obłędnie pyszne, pożywne i zdrowe. Nie wiem jak Was przekonać do spróbowania warzywnych wypieków, ale niech to ciasto mówi samo za siebie!

CUKINIOWO-BATATOWE BROWNIE

CUKINIOWO-BATATOWE BROWNIE

8 porcji (1 porcja to ok. 150 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: ok. 1 zł za 1 porcję

Składniki:

130g płatków owsianych (rozdrobnionych na mąkę) (ok. 2 szklanki całych płatków owsianych)
1 mały batat (obrany i ugotowany do miękkości)
1 cukinia mała (starta)
10g (2 łyżki) kakao
55g (1/4 szklanki) cukru, ksylitolu lub syropu klonowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego lub chia
175ml (3/4 szklanki) mleka roślinnego
40g (3 łyżki) roztopionego oleju kokosowego

Wykonanie:

Batata blendujemy z dodatkiem płatków owsianych (już rozdrobnionych). Następnie mieszamy ze startą cukinią. Po dokładnym zmieszaniu dodajemy pozostałe składniki (na koniec olej kokosowy).

Mieszamy i przenosimy do foremki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Wstawiamy na 30-45 minut do zamrażarki. Przechowujemy w lodówce.

SWEET POTATO-ZUCCHINI BROWNIE

VEGAN, SWEET POTATO-ZUCCHINI BROWNIE! Insanely delicious, nutritious and healthy. I don’t know how to convince you to try vegetable cakes, but let this one speak for itself!

8 servings (1 serving has 150 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

130g of oats (crushed into flour) (about 2 cups of whole oats)
1 small sweet potato (peeled and cooked until tender)
1 small zucchini (grated)
10g (2 tablespoons) of cocoa
55g (1/4 cup) of sugar, xylitol or maple syrup
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of ground flaxseed or chia
175ml (3/4 cup) of vegetable milk
40g (3 tablespoons) of melted coconut oil

Instructions:

Blend sweet potato with oat flour. Then mix with grated zucchini. After that, add the remaining ingredients (the coconut oil in the end).

Mix and transfer to the mold. Bake at 180 Celsius degrees for about 30 minutes. Put in a freezer for 30-45 minutes. Store in a refrigerator.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*