Cukiniowy Chlebek

Cukiniowy Chlebek – Lato jest bogate w dary natury. Były już truskawki, maliny, jagody, czereśnie, pomidory. Teraz pora na cukinię, bo na pewno ogródki pękają od niej w szwach. A skoro pora na cukinię to i na cukiniowy chlebek!

cukiniowy chlebek

Z takim chlebkiem dobrze zacząć dzień! Jest tak prosty w przygotowaniu, że nie ma obaw żeby Wam nie wyszedł. Wystarczy połączyć składniki i piec. Co może pójść nie tak?

Jeżeli jesteście rannymi ptaszkami, można go nawet przygotować o poranku w weekend, aby później cieszyć się nim na późne śniadanie. Jeżeli macie w domu zapas cukinii, z którym już nie wiecie co robić to na pewno spodoba Wam się taka opcja jej wykorzystania.

cukiniowy chlebek

Takie wypieki uwielbiam i mogłabym jeść na każdy posiłek w ciągu dnia. Ale umówmy się, że to nie przejdzie. Ograniczę się, więc do śniadania. Różnego rodzaju chlebki warzywne warto robić i próbować, bo na prawdę mogą Was zaskoczyć swoim smakiem, który zastąpi Wam napchane cukrem desery. Kiedy już raz się spróbuje, wie się że to zdecydowanie nie koniec!

cukiniowy chlebek

Jak się przekonacie w cale nie potrzeba wyszukanych składników, aby było bardzo smacznie. Ten chlebek zdecydowanie jest tego najlepszym przepisem. Ja się w nim zakochałam. Ma cudowną jak dla mnie strukturę, jest sycący, cynamonowo-orzechowy i po prostu pyszny!

Chlebek jest bardzo mięciutki i delikatnie wilgotny! Rozpływa się dosłownie w ustach. Mam nadzieję, że Wam również posmakuje!

Na moim blogu nie ma jeszcze wiele przepisów na słodkie chlebki (na pewno będzie ich w przyszłości więcej), ale parę z nich możecie znaleźć tutaj -> klik! 😉

Cukiniowy Chlebek

ilość: 2 porcje

Składniki:

mąka pszenna 170g

jajko 1 sztuka

cukinia 1 sztuka

olej kokosowy 50g

mleko 45ml

ksylitol 30g

orzechy włoskie 25g

sok z cytryny 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1.5 łyżeczka

soda oczyszczona 0.5 łyżeczki

cynamon 1.5 łyżeczki

gałka muszkatołowa 0.5 łyżeczki

Wykonanie:

 Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy małą keksówkę, ja użyłam foremki o długości 15cm. W miseczce mieszamy mąkę, proszek, sodę i przyprawy.

Następnie dodajemy ksylitol, jajko, mleko, sok z cytryny i miksujemy całość. Na koniec dodajemy startą cukinię i orzechy włoskie. Ciasto przenosimy do foremki i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy z serkiem ricotta lub innymi dodatkami.

Zapisz