Cukiniowy Torcik z Jagodami

Był chlebek cukiniowy, a teraz pora na coś lżejszego, czyli cukiniowy torcik. Cukiniowe ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, świeże jagody i cytrusowy krem.

Nie ważne, że jest gorąco! U mnie piekarnik odpalany jest prawie codziennie, bo nie umiem rezygnować z wypieków nawet jeżeli łączy się to ze zbyt wysoką temperaturą w mieszkaniu.

cukiniowy torcik

Więc dzisiaj również odpalam piekarnik na 180 stopni, bo pora wykorzystać kolejny raz cukinię. Tym razem nie w postaci chlebka, ale lekkiego ciasta. Sezon na cukinię warto wykorzystać! Wiem, że wiele osób nie używa jej tradycyjnie w kuchni, ale jak dla mnie to jedno z podstawowych warzyw, bez których nie wyobrażam sobie lata.

Pewnie niezbyt jesteście przekonani do włączenie piekarnika, kiedy za oknem prawie 30 stopni, a w domu niewiele mniej. Ale wystarczy chwila, a już później będziecie mogli cieszyć się orzeźwiającym smakiem cukiniowego torcika.

cukiniowy torcik

Na pewno większość z Was zna chlebek cukiniowy i jego zwartą, wilgotną konsystencję. Cukiniowy torcik jest dosyć podobny, ale delikatniejszy. Jednocześnie przypomina mi lekko brownie, ale bez czekoladowego smaku. Ponieważ samo ciasto jest dosyć ciężkie, doskonały krem cytrynowy i jagody orzeźwiają całość i nadają lekkości deserowi. Jednakże są to tylko dodatki wspaniale podkreślające smak ciasta, które gra tutaj główną rolę.

Oczywiście w cieście praktycznie w ogóle nie czuć cukinii! Więc nie martwcie się, że ciasto będzie dziwne i niezjadliwe. To tak samo jak w przypadku ciasta marchewkowego, które chyba obecnie zna każdy i nie ma osoby której by nie przypadł do gustu jego smak. Cukinia nadaje fajnej, wilgotnej konsystencji ciastu, ale smakowo nie gra w nim większej roli. Nawet mój Mąż stwierdził, że ciasto jest wyśmienite i gdybym go nie poinformowała, nie domyślił by się, że jest w nim dodatek cukinii.

cukiniowy torcik

Jak powiedziałam cukinia zwiększa wilgotność ciasta i wiąże pozostałe składniki. Dokładnie jak jajka, ale dzięki swojej delikatności ciasto jest lżejsze i mniej kaloryczne. Jest to również sposób na wykorzystanie cukinii, bo jak wiadomo, jest to czas kiedy w naszych ogródkach cukinii nie brakuje!

Ciasto ma również orzeźwiający, cytrynowy smak, dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny.

Oto naturalny, wakacyjny torcik!

Wypróbujcie!

A jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie cukinii w kuchni to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Cukiniowy Torcik z Jagodami

ilość: 4 porcje (okrągła tortownica 15cm)

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 115g

proszek do pieczeni 1/2 łyżeczki

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

olej roślinny 40g

jajko 1 sztuka

cukinia 1 sztuka

mleko 40ml

sok z cytryny 20ml

ksylitol lub cukier 10g

skórka z cytryny

krem:

serek ricotta 60g

spudrowany ksylitol 40g

masło 15g

jogurt naturalny 10g

żółtko 1 sztuka

sok z 1/4 cytryny

skórka z cytryny

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Łączymy olej, mleko, ksylitol, jajko, skórkę i sok z cytryny. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Następnie łączymy suche składniki z mokrymi . Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy startą cukinię delikatnie mieszając. Ciasto przenosimy do foremki i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka).

W międzyczasie przygotowujemy krem. W rondelku roztapiamy masło z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Do małej miseczki wbijamy żółtko jajka i cały czas dobrze mieszając wlewamy do niego gorące masło.

Kiedy przeniesiemy całe masło dodajemy do kremu spudrowany ksylitol i przenosimy z powrotem do rondelka. Mieszamy do rozpuszczenia ksylitolu. Następnie odstawiamy na około 15 minut do lodówki.

Po tym czasie miksujemy z serkiem i jogurtem. Krem odstawiamy do lodówki. Kiedy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem i posypujemy jagodami. Torcik przechowujemy w lodówce min. 30 minut przed podaniem.

 

 

 

Zapisz



  • Magdalena Laskowska

    Wow! taki torcik musi smakować obłędnie 😀

    • Oj smakuje wspaniale 😉

  • Przyznam, że jeszcze nie piekłam cukinii w słodyczach – muszę nadrobić:)

    • Na prawdę?! To koniecznie! Polecam też pankejki i chlebek słodki 🙂

  • Ciacho wygląda cudownie – nie wpadłabym na pomysł, żeby zrobić go z cukinią 😀

    • Dziękuję 😉 Polecam wypróbować! 😀

  • Tak jak wspomniałaś przeważnie z cukinii na słodko robi się chlebek i to z kakao. Ty złamałaś wszystkie te zasady i w dodatku ciasto wygląda tak pysznie! 😀 Z tym delikatnym kremem to musi być niebo w ustach 😀

    • Dziękuję :* Ciasto na prawdę jest przesmaczne <3 Zbite i wilgotne 😉

  • Ada

    Kolejny świetny cytrynowy wypiek 🙂 Nie jesteś sama, też dziś odpaliłam piekarnik 😀 Cukinia gości w moim domu od wielu lat, dlatego zawsze nie mogę się nadziwić kiedy ktoś mówi, że nigdy jej nie jadł, a spotykałam się z takimi przypadkami 😉 Torcik wygląda bardzo apetycznie!

    • Ja również się spotykam często z tym, że ktoś nigdy nie jadł cukinii i jest to dla mnie równie dziwne 😀

  • Nigdy bym nie wpadła na to, że z cukinii można zrobić ciasto! 😉

    • A da się i to jakie dobre <3

  • Moje Bistro

    1. Twoje zdjęcia są coraz lepsze 2. Twoje przepisy nawet pyszniejsze 3. Zeżarłabym!

    • O jeny! Dziękuję Ci bardzo za takie miłe słowa! :* Szczególnie, że z ust tak doświadczonej kucharki, która robi jedne z apetyczniejszych zdjęć w internecie 😉

  • Wygląda pysznie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej 🙂

  • Ciasto z marchewki mnie nie dziwi, słyszałam też o cieście z buraków, ale tą cukinią kompletnie mnie zaskoczyłaś. W każdym razie wygląda przepysznie:)

  • Szkoda, że nie mam w tym roku cukinii w ogródku… Pojadłabym sobie takiego ciasta. 🙂

    • Jeżeli się przypadkiem znajdzie to bardzo polecam 😉