Cukiniowy Torcik z Jagodami

Był chlebek cukiniowy, a teraz pora na coś lżejszego, czyli cukiniowy torcik. Cukiniowe ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, świeże jagody i cytrusowy krem.

Nie ważne, że jest gorąco! U mnie piekarnik odpalany jest prawie codziennie, bo nie umiem rezygnować z wypieków nawet jeżeli łączy się to ze zbyt wysoką temperaturą w mieszkaniu.

cukiniowy torcik

Więc dzisiaj również odpalam piekarnik na 180 stopni, bo pora wykorzystać kolejny raz cukinię. Tym razem nie w postaci chlebka, ale lekkiego ciasta. Sezon na cukinię warto wykorzystać! Wiem, że wiele osób nie używa jej tradycyjnie w kuchni, ale jak dla mnie to jedno z podstawowych warzyw, bez których nie wyobrażam sobie lata.

Pewnie niezbyt jesteście przekonani do włączenie piekarnika, kiedy za oknem prawie 30 stopni, a w domu niewiele mniej. Ale wystarczy chwila, a już później będziecie mogli cieszyć się orzeźwiającym smakiem cukiniowego torcika.

cukiniowy torcik

Na pewno większość z Was zna chlebek cukiniowy i jego zwartą, wilgotną konsystencję. Cukiniowy torcik jest dosyć podobny, ale delikatniejszy. Jednocześnie przypomina mi lekko brownie, ale bez czekoladowego smaku. Ponieważ samo ciasto jest dosyć ciężkie, doskonały krem cytrynowy i jagody orzeźwiają całość i nadają lekkości deserowi. Jednakże są to tylko dodatki wspaniale podkreślające smak ciasta, które gra tutaj główną rolę.

Oczywiście w cieście praktycznie w ogóle nie czuć cukinii! Więc nie martwcie się, że ciasto będzie dziwne i niezjadliwe. To tak samo jak w przypadku ciasta marchewkowego, które chyba obecnie zna każdy i nie ma osoby której by nie przypadł do gustu jego smak. Cukinia nadaje fajnej, wilgotnej konsystencji ciastu, ale smakowo nie gra w nim większej roli. Nawet mój Mąż stwierdził, że ciasto jest wyśmienite i gdybym go nie poinformowała, nie domyślił by się, że jest w nim dodatek cukinii.

cukiniowy torcik

Jak powiedziałam cukinia zwiększa wilgotność ciasta i wiąże pozostałe składniki. Dokładnie jak jajka, ale dzięki swojej delikatności ciasto jest lżejsze i mniej kaloryczne. Jest to również sposób na wykorzystanie cukinii, bo jak wiadomo, jest to czas kiedy w naszych ogródkach cukinii nie brakuje!

Ciasto ma również orzeźwiający, cytrynowy smak, dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny.

Oto naturalny, wakacyjny torcik!

Wypróbujcie!

A jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie cukinii w kuchni to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Cukiniowy Torcik z Jagodami

ilość: 4 porcje (okrągła tortownica 15cm)

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 115g

proszek do pieczeni 1/2 łyżeczki

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

olej roślinny 40g

jajko 1 sztuka

cukinia 1 sztuka

mleko 40ml

sok z cytryny 20ml

ksylitol lub cukier 10g

skórka z cytryny

krem:

serek ricotta 60g

spudrowany ksylitol 40g

masło 15g

jogurt naturalny 10g

żółtko 1 sztuka

sok z 1/4 cytryny

skórka z cytryny

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Łączymy olej, mleko, ksylitol, jajko, skórkę i sok z cytryny. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Następnie łączymy suche składniki z mokrymi . Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy startą cukinię delikatnie mieszając. Ciasto przenosimy do foremki i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka).

W międzyczasie przygotowujemy krem. W rondelku roztapiamy masło z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Do małej miseczki wbijamy żółtko jajka i cały czas dobrze mieszając wlewamy do niego gorące masło.

Kiedy przeniesiemy całe masło dodajemy do kremu spudrowany ksylitol i przenosimy z powrotem do rondelka. Mieszamy do rozpuszczenia ksylitolu. Następnie odstawiamy na około 15 minut do lodówki.

Po tym czasie miksujemy z serkiem i jogurtem. Krem odstawiamy do lodówki. Kiedy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem i posypujemy jagodami. Torcik przechowujemy w lodówce min. 30 minut przed podaniem.

 

 

 

Zapisz