Curry z Soczewicą i Szpinakiem

Curry z Soczewicą i Szpinakiem to prawdziwa bomba smaków! Połączenie aromatów, które czuć w każdym kęsie i zapewniają pyszną ucztę. A do tego obiad jest zdrowy, sycący, bezglutenowy, wegański i pyyyszny. Curry z soczewicą można podać bez lub z dodatkiem jogurtu naturalnego i makaronu.

curry z soczewicą

Kto mi podpowie do jakiej restauracji w Gdańsku mogę się udać? Mam parę sprawdzonych, które odwiedzamy jak tylko mamy możliwość, ale może macie jakieś nowe propozycje dla mnie? Z chęcią odwiedziłabym jakieś nowe progi, ale lubię chodzić do miejsc, w których ktoś już był i jest mi w stanie opowiedzieć jak mniej więcej smakuje w nich jedzonko. Jak na razie się nie zawiodłam na tym podejściu.

Ale wracając do dzisiejszego obiadu, czyli curry z soczewicą. Obiadek troszkę już jesienny, rozgrzewający. Ale nie ma co ukrywać, że pomimo tego że w ciągu dnia potrafi być ładna, słoneczna pogoda, to rano i wieczorem potrafi być na prawdę chłodno. Tak chłodno, że ma się ochotę wejść pod kocyk z ciepłą kawką w ręku.

curry z soczewicą

Danie jest bardzo proste i szybkie. Soczewicę wystarczy dodać do sosu i gotować ją w nim około 10 minut. Wszystko więc można zrobić na 1 patelni (mniej mycia to duży plus, nie sądzicie?). Szpinak komponuje się doskonale z aromatycznym sosem pełnym orientalnych przypraw. Jak zobaczycie listę składników to będziecie wiedzieć o czym mówię 😉

curry z soczewicą

Mojemu Mężowi sprezentowałam wersję z kabanosami, podobnież przesmaczną 😀

Jeżeli szukacie innych pomysłów na soczewicę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Curry z Soczewicą i Szpinakiem

2 porcje (1 porcja to ok. 200kcal bez makaronu i jogurtu)

Składniki:

szpinak świeży 125g

soczewica czerwona 60g

mleczko kokosowe 60g

woda lub bulion roślinny 0.5 szklanki

pomidory krojone 1 puszka

cebula 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

sok z cytryny 1 łyżeczka

kminek 1/3 łyżeczki

kurkuma 1/3 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

kolendra świeża

sos chili wg uznania

pieprz i sól do smaku

makaron i jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek ok. 2-3 minut. Następnie dorzucamy szpinak i smażymy do całkowitego wyparowania wody. Dodajemy następnie pomidory, dolewamy wodę i wrzucamy soczewicę,

Całość gotujemy ok. 10 minut przyprawiając sos. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Podajemy z makaronem i jogurtem naturalnym.

Zapisz

Zapisz