Cynamonowa Jaglanka

Nieważne czy słońce czy deszcz, bardzo często zaczynam śniadanie od owsianki.

Dzisiaj jednak będzie troszkę inaczej. Zamiast płatków owsianych kasza jaglana. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście jaglanki to najwyższa pora zacząć, to bardzo dobry sposób aby wprowadzić do swojej diety kasze. Kasza jaglana jest bogata w wiele potrzebnych składników, takich jak magnez, który pozwala naszym mięśniom oraz nerwom pracować prawidłowo. Jest do tego źródłem białka i manganu. Poza tym nie zawiera glutenu!

cynamonowa jaglanka

Ta jaglanka ma wspaniały, cynamonowo-jabłkowy smak. Dodatek imbiru nadaje jej odrobinę orientalnego aromatu. Jest naturalnie słodka dzięki żurawinie i daktylom. Do tego jeszcze chia i nie może być lepszego śniadania. Zrobiłam za jednym zamachem zapas na 2 dni.

cynamonowa jaglanka

W ramach współpracy z firmą e-condimetna (www.e-condimenta.eu) otrzymałam parę produktów, które postanowiłam użyć w swoich przepisach. Czym jest e-condimenta? To firma, która oferuje szeroką gamę mieszanek zbóż, suszonych warzyw oraz ziół. A oprócz tego Domową Dietę Pudełkową. Moim zdaniem świetny pomysł dla osób nie mających czasu na gotowanie, a przede wszystkim chcących odżywiać się zdrowo i spożywać zbilansowane posiłki.

cynamonowa jaglanka

Osobiście najbardziej do gustu przypadły mi mieszanki kasz, muesli i ryże. Są to mieszanki, z których możemy wyczarować na prawdę ciekawe dania. Dzisiaj właśnie jedno z nich. Użyłam kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia. To mieszanka, która sama w sobie może stanowić już smaczne danie, ale ja postawiłam trochę podkręcić jej smak dodatkiem przypraw, kaszy gryczanej, jabłek i daktyli. Ponieważ to mój dzień treningowy dorzuciłam również twaróg chudy, aby zwiększyć ilość białka.

CYNAMONOWA JAGLANKA

ilość: 4 porcje

Składniki:

kasza jaglana z żurawiną i nasionami chia 100g

kasza gryczana 100g

jabłka 3 sztuki

daktyle 6 sztuk

cynamon, imbir

twaróg 180g

Wykonanie:

Mieszankę z kaszą jaglaną i kaszę gryczaną przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wrzucamy jabłka do rondelka i delikatnie gotujemy. Mają się delikatnie podgrzać, ale nie mają się rozpadać! Dodajemy do nich pokrojone daktyle i przyprawy.

Mieszamy kasze z jabłkami. Po ostygnięciu dodajemy twaróg.



  • nigdy jeszcze nie jadłam jaglanki na słodko- wiem, brzmi niewiarygodnie ale ja ogólnie bardzo rzadko jadam owsianki czy jaglanki w słodkiej wersji- jedynym wyjątkiem jest domowa granola:)
    ale jaglanka smakująca jak szarlotka? wypróbuję!:)

    • Więc na pierwszą próbę proponuję bez kaszy gryczanej 🙂 Z samą kaszą jaglaną będzie delikatniejsza i może Ci bardziej przypaść do gustu 🙂

  • Z kaszy jaglanej bardzo często przygotowuję kotleciki. Uwielbiam je. W takiej formie kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam 🙂

    • Kotleciki jaglane są bardzo pyszne 🙂

  • Wyglada bosko! Cynamonowa jaglanka to moja ulubiona wersja 🙂

    • Dziękuję 🙂 Tak cynamon i kasza jaglana bardzo się lubią 😀