Cynamonowe bułeczki z czekoladą

W ostatni weekend zrobiłam te cynamonowe bułeczki z kawałkami czekolady🍩🍫! I cieszę się, że mogę się z Wami podzielić super przepisem😁 Ciasto przypomina delikatną drożdżową bułeczkę, a nadzienie to czekolada, cukier kokosowy i cynamon👌 Bardzo podobne do tradycyjnych cinnamon rolls, ale dodatkowo stuningowane o czekoladę😍 Jeśli potrzebujesz dodatkowej zachęty to muszę przyznać, że po zjedzeniu mojej porcji upiekłam jeszcze jedną na kolejne śniadanie, a rzadko kiedy robię dwa przepisy więcej niż raz😂

Cynamonowe bułeczki z czekoladą

1 porcja (ok. 510 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut + 20 minut pieczenia i czas na wyrośnięcie ciasta

koszt: ok. 1.90 zł

Składniki:

80 g mąki pszennej
50 ml ciepłego mleka
10 g cukru kokosowego (można też użyć dowolnego innego lub erytrytolu)
10 g oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki drożdży instant
szczypta soli
nadzienie:
1 łyżka cukru kokosowego lub erytrytolu
1/2 łyżeczki cynamonu
20 g posiekanej ulubionej czekolady

Wykonanie:

Ciepłe mleko mieszamy z cukrem i 10 g mąki. Po ok. 5 minutach dodajemy mąkę, sól i delikatnie mieszamy.

Na koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepiące się. Jeśli jest za suche dodajemy wody, a jeśli zbyt lepiące się to więcej mąki.

Odstawiamy na 30-60 minut do podrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej formujemy płaski prostokąt.

Wykładamy nadzienie i zawijamy w dowolny kształt. Odstawiamy jeszcze na 20-40 minut.

Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

Cinnamon rolls with chocolate

1 portion (approx. 510 kcal)

time of preparation: 25 minutes + 20 minutes of baking

Ingredients:

80 g wheat flour
50 ml warm plantbased milk
10 g coconut sugar (you can also use any other kind of sugar or erythritol)
10 g oil or olive oil
1/2 teaspoon of instant yeast
a pinch of salt
filling:
1 tablespoon of coconut sugar or erythritol
1/2 teaspoon of cinnamon
20 g your favorite chocolate (chopped)

Instructions:

Mix warm milk with sugar and 10 g of flour. After approx. 5 minutes, add the rest of the flour, salt and mix gently.

Finally, add the oil and knead the dough. The dough should be flexible and not sticky.

If it is too dry, add water, and if it is too sticky, more flour. Set aside for 30-60 minutes.

Divide the dough into 3 parts and form a flat rectangle from each one. Put the filling and wrap it in any shape. Let it rest for 20-40 minutes.

Bake at 180 degrees for 20 minutes.