Cynamonowe gofry drożdżowe

Cynamonowe gofry drożdżowe! Smakują niemal jak szwedzkie, cynamonowe bułeczki, ale w formie chrupiącego gofra. A w środku… orzechy i nasiona!

cynamonowe gofry

Nie wiem jak Wam, ale mi jeszcze ciepło nie jest i nadal mam ochotę na cynamonowe słodkości. Dlatego na dzisiejsze śniadanie postanowiłam zrobić drożdżowe gofry (po raz pierwszy!) nafaszerowane cynamonem, orzechami i nasionami. Wyszło… niesamowicie!

Cynamonowe gofry drożdżowe

2 porcje (4 gofry, 1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 minut (w tym godzina na wyrośnięcie ciasta)

koszt to ok. 2.50 zł

Składniki:

mąka pszenna 70 g

mąka ziemniaczana 70 g

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

sól 1 szczypta

cukier lub ksylitol 1 łyżka

drożdże świeże 10 g

olej rzepakowy 1 łyżeczka

ciepłe mleko 80 ml

cynamon 1 łyżeczka

pestki dyni 15 g

orzechy nerkowca 15 g

migdały 10 g

sezam 10 g

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Zalewamy je ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Taki rozczyn dodajemy do wcześniej wymieszanych sypkich składników (mąki, proszku do pieczenia, soli i cukru).

Mieszamy, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy cynamon z orzechami i nasionami.

Mieszankę przesypujemy do woreczka i za pomocą czegoś ciężkiego delikatnie rozbijamy orzechy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 kuleczki.

Każdą z nich rozwałkowujemy (nie zbyt mocno), nakładamy farsz, zawijamy boki i dogniatamy tak aby stworzył się prostokąt. Nastawiamy gofrownicę i kiedy już się nagrzeje przygotowujemy gofry zgodnie z instrukcją producenta.