Cynamonowe gofry drożdżowe

Cynamonowe gofry drożdżowe! Smakują niemal jak szwedzkie, cynamonowe bułeczki, ale w formie chrupiącego gofra. A w środku… orzechy i nasiona!

cynamonowe gofry

Nie wiem jak Wam, ale mi jeszcze ciepło nie jest i nadal mam ochotę na cynamonowe słodkości. Dlatego na dzisiejsze śniadanie postanowiłam zrobić drożdżowe gofry (po raz pierwszy!) nafaszerowane cynamonem, orzechami i nasionami. Wyszło… niesamowicie!

Cynamonowe gofry drożdżowe

2 porcje (4 gofry, 1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 minut (w tym godzina na wyrośnięcie ciasta)

koszt to ok. 2.50 zł

Składniki:

mąka pszenna 70 g

mąka ziemniaczana 70 g

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

sól 1 szczypta

cukier lub ksylitol 1 łyżka

drożdże świeże 10 g

olej rzepakowy 1 łyżeczka

ciepłe mleko 80 ml

cynamon 1 łyżeczka

pestki dyni 15 g

orzechy nerkowca 15 g

migdały 10 g

sezam 10 g

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Zalewamy je ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Taki rozczyn dodajemy do wcześniej wymieszanych sypkich składników (mąki, proszku do pieczenia, soli i cukru).

Mieszamy, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy cynamon z orzechami i nasionami.

Mieszankę przesypujemy do woreczka i za pomocą czegoś ciężkiego delikatnie rozbijamy orzechy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 kuleczki.

Każdą z nich rozwałkowujemy (nie zbyt mocno), nakładamy farsz, zawijamy boki i dogniatamy tak aby stworzył się prostokąt. Nastawiamy gofrownicę i kiedy już się nagrzeje przygotowujemy gofry zgodnie z instrukcją producenta.



  • Ewa W

    robię gofry co jakiś czas,ale drożdżowych nie robiłam nigdy

  • Uwielbiam wszystko, co z cynamonem 🙂

  • Cynamon to moja ulubiona przyprawa 🙂 Zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym 🙂

  • Uwielbiam i gofry i cynamon, a połączone to już siódme niebo 🙂

  • Widziałam je już na Instagramie i aż mi ślinka pociekła:)

  • Uwielbiam wszystko, co cynamonowe!!!

  • Magdalenka

    Już wiem, co będę jadła jutro na śniadanie! Odkąd dostałam dezala na urodziny praktycznie każde moje weekendowe śniadanie to gofry. Cynamon to świetna przyprawa, nadaje wyrazisty smak. Nawet kawę sobie z nim zaparzam.

    • U mnie również weekendowe śniadanie stoi pod znakiem gofrów 😀 Też mam dezala i jest z niego bardzo zadowolona 🙂