Cynamonowe Naleśniki na Maślance z Pieczonymi Owocami z Miodem

„Nie umiem robić naleśników!” To zdanie mój mąż usłyszał ode mnie kiedyś, kiedy chwaliłam mu się jak to ja wspaniale gotuję (co w porównaniu do dzisiejszych moich umiejętności jest nieprawdą) i zaproponowałam żeby wybrał sobie co by chciał na śniadanie. I on powiedział: Naleśniki z dżemem! Nieee tylko nie to! Nie umiem robić naleśników! Nawet nie wiecie jak się po tym śmiał ze mnie. Po czym pokazał mi jak zrobić naleśniki. Ale prawdę o naleśnikach odkryłam później. Że to w cale nie kwestia umiejętności, tylko cierpliwości i doświadczenia. Teraz na hasło naleśniki wyczaruję każde 🙂

cynamonowe naleśniki

Zrobiłam od tamtej pory dziesiątki naleśników, słodkich i wytrawnych. Nie mam ulubionych. Najlepsze są te delikatne, które stanowią idealny dodatek do wszystkiego. Dzisiaj również na słodko, bo z cynamonem i miodem. Jeżeli usuniemy z masy naleśnikami słodkie dodatki, możemy ją wykorzystać do obiadowych dań wytrawnych. Bardzo lubię kuchnię meksykańską w takim wydaniu. Wracając jednak do dzisiejszych naleśniczków to podałam je z pieczonymi owocami, które kupiłam mrożone. Niedługo sezon na świeże owoce i w tedy koniecznie muszę zrobić ten przepis ze świeżymi jagodami.

cynamonowe naleśniki

Można je również przygotować z musem czekoladowo-bananowym. Sama nie wiem co lepsze. Albo…z tym i z tym. Szaleństwo! 😀

CYNAMONOWE NALEŚNIKI NA MAŚLANCE Z PIECZONYMI OWOCAMI Z MIODEM

ilość: 3 porcje

Składniki:

maślanka 110g

jajko 1 sztuka

miód 25g

masło w temp. pokojowej 10g

cukier wanilinowy 1 łyżeczka

cynamon 1/4 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

mąka pszenna 90g

owoce mrożone 110g

miód 1 łyżeczka

cynamon 1 łyżeczka

Wykonanie:

Wszystkie pierwsze 6 składników mieszamy dokładnie, po czym dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 15 minut.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Na papierze do pieczenia układamy owoce, które polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Pieczemy 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy naleśniki. Patelnię smarujemy olejem (wycieramy ręcznikiem papierowym), a następnie masłem. Smażymy naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony.

Podajemy z owocami.



  • Boskie! 😀

  • Obiad idealny! Wszystko wygląda tak smakowicie 🙂

    • Dzięki 🙂 Ja bardziej preferują na śniadanko 🙂

  • Naleśniki i cynamon? Jakim cudem nigdy nie wpadłam na tak genialne połączenie? 😀

    • Lepiej późno niż w cale 🙂

  • Takie naleśniki zniknęłyby z naszego stołu pewnie w 5 sekund 🙂 Nie ma to jak cynamon!

  • O nie, aż się głodny zrobiłem! 😀