Cynamonowo-Jabłkowe Ciastka

Te Cynamonowo-Jabłkowe Ciastka to idealna przekąska, dzięki której pokochacie jesienne smaki 😀 Doskonale będą pasowały do porannej kawy lub herbaty. Dzięki nim zaczniemy przyjemnie dzień i nabierzemy energii na jego początek.

cynamonowo-jabłkowe ciastka

Wiele osób kocha jesień, a chyba jeszcze więcej nienawidzi. Ciężko mi powiedzieć czy ją lubię, bo jak dla mnie jest to bardzo zmienna pora roku. Jednego dnia jest pięknie, kolorowo i względnie ciepło, a innego temperatura bardzo spada i wiatr uniemożliwia przejście na drugą stronę ulicy (w Trójmieście to znane zjawisko :D). Z drugiej strony lubię nosić czapkę i wielki, ciepły szalik! A do tego jest to wspaniały okres wypiekania jabłkowych specjałów i wieczorów z ciepłą herbatą w ręku. Przy takich ciastkach na pewno się dodatkowo zrelaksujemy i poczujemy wspaniały smak jesieni. Z takimi specjałami lepiej będzie doczekać świątecznego klimatu.

cynamonowo-jabłkowe ciastka

To klasycznie w smaku, cynamonowe ciasteczka maślane z kawałkami jabłek. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadają się na śniadanie lub jako przekąska do pracy lub szkoły. O tej porze roku na prawdę można się w nich zakochać.

cynamonowo-jabłkowe ciastka

A jakie są Wasze ulubione jesienne wypieki?

cynamonowo-jabłkowe ciastka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciastka to kliknijcie tutaj -> klik!

Cynamonowo-Jabłkowe Ciastka

8 ciastek (2 ciastka to ok. 320kcal)

Składniki:

mąka pszenna 210g

proszek do pieczenia 1 łyżka

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

ksylitol lub cukier 3 łyżki

cynamon 1 łyżka

masło o temperaturze pokojowej 30g

maślanka 145g

jabłko 1 sztuka

jajko 1 sztuka

cynamon do posypania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, ksylitolem, cynamonem, masłem i maślanką (możemy to zrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręki).

Następnie dodajemy drobno pokrojone, obrane jabłko. Delikatnie mieszamy i wykładamy łyżką ciastka na papier do pieczenia. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem.

Pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka).

 

Zapisz



  • Soczyste owoce w takich ciastkach to niebo <3

  • Ada

    Tym przepisem świetnie wpasowałaś się w jesienny klimat 🙂 Ciastka wyglądają obłędnie! Ciekawi mnie czy w smaku przypominają trochę szarlotkę 😉

    • Jak najbardziej mają szarlotkowy smak 😉

  • Super mini ciasteczka! 🙂 Coś wiem o jesiennej aurze nad morzem – uwielbiam jesienne weekendy, nawet sztorm mi nie straszny 🙂

    • Ja się już powoli oswajam z morskim wiatrem 😉 Ale na początku było ciężko 😀

  • Idealne na jesień! 🙂

  • Zdecydowanie jestem na tak! Pyszne ciasteczka i smaki jesieni 🙂

  • Fabryka Pomysłów

    dla mnie jesień to głównie jabłka, śliwki i orzechy 🙂 Pyszne te ciacha! 🙂