Cytrynowa Granola z Imbirem i Suszoną Miechunką

Jestem wielką fanką domowej granoli! Jest ją bardzo łatwo zrobić, jest bardzo zdrowa, bogata w błonnik, proteiny i tłuszcze! Dodanie skórki z cytryny doskonale orzeźwia jej smak. Imbir z kolei nadaje korzennego aromatu. Granolę podałam z suszoną miechunką, która jest słodka, a zarazem jest dodaje witamin. Cytrynowa Granola poleca się na śniadanie!

cytrynowa-granola

Z dodatkiem świeżych owoców i mlekiem… mmm… idealne śniadanko!

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na granolę to kliknijcie tutaj! 😉

Cytrynowa Granola z Imbirem i Suszoną Miechunką

4 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

płatki owsiane 115g

migdały 40g

wiórki kokosowe 70g

pestki dyni 35g

skórka z cytryny

imbir 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

masło lub olej kokosowy roztopione 20g

miód 1 łyżeczka

suszona miechunka 70g

mleko (roślinne lub zwykłe) lub jogurt i świeże owoce do podania

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy wszystkie składniki w miseczce (bez dodatku miechunki). Wykładamy granolę na papier pergaminowy. Granolę pieczemy ok. 15 minut (mniej więcej w połowie mieszamy).

Granolę po ostygnięciu podajemy z miechunką suszoną, mlekiem i świeżymi owocami.

Zapisz



8 thoughts on “Cytrynowa Granola z Imbirem i Suszoną Miechunką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*