Cytrynowe ciasto ucierane

Cytrynowe ciasto to moja zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta ucieranego z kwaśną warstwą w stylu lemon curd i kruchym wierzchem. Nie zostaną po nim nawet okruszki! 😀 Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, jest ideale na niedzielny deser.

Ciasto ucierane zawsze kojarzyło mi się z… masłem! Samym masłem! Okazało się, że można je zrobić z jego odrobiną, a ciasto nadal jest wyjątkowo pyszne. Jest słodkie, kruche i smaczne. Przede wszystkim uwielbiam kruchy wierzch! Ale to cytrynowe ciasto to nie tylko chrupiący wierzch, ale również kwaśny lemon curd. Jego warstwa wzbogaca całość o rześki, wiosenny smak. Można powiedzieć, że dodaje trochę słońca 😉 Dlatego moim zdaniem idealnie nadaje się na dzisiejsze dni, kiedy każdy z utęsknieniem wypatruje cieplejszych dni.

cytrynowe ciasto

Parę wskazówek:

  • ciasto na wierzch warto włożyć do lodówki na min. 20 minut przed wyłożeniem go. Ja włożyłam je do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników;
  • cytrynę i pomarańcz należy sparzyć we wrzątku przed starciem skórki, tak aby pozbyć się zanieczyszczeń na niej. Kiedy ścieramy skórkę, pamiętajmy aby ścierać tylko żółtą część. Biała jest już gorzka i może popsuć smak deseru;
  • białka należy ubić oddzielnie i dodać do reszty ciasta na koniec delikatnie mieszając. Nie należy mieszać zbyt długo, bo stracimy efekt, który chcieliśmy otrzymać, czyli powietrze które pochodzi z ubitej piany.

Cytrynowe ciasto ucierane

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 minut

kosz to ok. 0,65 zł za jedną porcję

Składniki:

wierzch:

mąka pszenna ok. 145 g

cukier lub ksylitol 45 g

skórka z cytryny 1 łyżka

skórka z pomarańczy 1 łyżka

szczypta soli

masło w temperaturze pokojowej 35 g

woda

ciasto:

masło w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka

jajka 2 sztuki

soda oczyszczona 1 szczypta

jogurt grecki 95 g

mąka pszenna ok. 145 g

lemon curd:

masło 1 łyżeczka

jajko 1 sztuka

sok z cytryny 40 ml

Wykonanie:

Ucieramy wszystkie składniki na wierzch. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie (widać nie złączoną z resztą składników mąkę) dodajemy porcjami wodę do momentu aż będziemy mogli ugniatać ciasto ręką.

Wkładamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy spód. Masło mieszamy z żółtkami jajek, sodą, jogurtem i mąką. Na koniec delikatnie dodajemy ubite białka jajek.

Ciasto wykładamy na spód. W rondelku mieszamy masło z jajkiem i sokiem z cytryny. Intensywnie mieszając trzepaczką podgrzewamy lemon curd do momentu aż delikatnie zgęstnieje (nie możemy dopuścić do tego żeby jajko się ścięło!).

Lemon curd wykładamy na ciasta. Wyjmujemy ciast na wierzch i odrywamy rękoma kawałki wykładając je na krem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 175 stopniach.