Cytrynowe ciasto ucierane

Cytrynowe ciasto to moja zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta ucieranego z kwa艣n膮 warstw膮 w stylu lemon curd i kruchym wierzchem. Nie zostan膮 po nim nawet okruszki! 馃榾 Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, jest ideale na niedzielny deser.

Ciasto ucierane zawsze kojarzy艂o mi si臋 z… mas艂em! Samym mas艂em! Okaza艂o si臋, 偶e mo偶na je zrobi膰 z jego odrobin膮, a ciasto nadal jest wyj膮tkowo pyszne. Jest s艂odkie, kruche i smaczne. Przede wszystkim uwielbiam kruchy wierzch! Ale to cytrynowe ciasto to nie tylko chrupi膮cy wierzch, ale r贸wnie偶 kwa艣ny lemon curd. Jego warstwa wzbogaca ca艂o艣膰 o rze艣ki, wiosenny smak. Mo偶na powiedzie膰, 偶e dodaje troch臋 s艂o艅ca 馃槈 Dlatego moim zdaniem idealnie nadaje si臋 na dzisiejsze dni, kiedy ka偶dy z ut臋sknieniem wypatruje cieplejszych dni.

cytrynowe ciasto

Par臋 wskaz贸wek:

  • ciasto na wierzch warto w艂o偶y膰 do lod贸wki na min. 20 minut przed wy艂o偶eniem go. Ja w艂o偶y艂am je do lod贸wki na czas przygotowania pozosta艂ych sk艂adnik贸w;
  • cytryn臋 i pomara艅cz nale偶y sparzy膰 we wrz膮tku przed starciem sk贸rki, tak aby pozby膰 si臋 zanieczyszcze艅 na niej. Kiedy 艣cieramy sk贸rk臋, pami臋tajmy aby 艣ciera膰 tylko 偶贸艂t膮 cz臋艣膰. Bia艂a jest ju偶 gorzka i mo偶e popsu膰 smak deseru;
  • bia艂ka nale偶y ubi膰 oddzielnie i doda膰 do reszty ciasta na koniec delikatnie mieszaj膮c. Nie nale偶y miesza膰 zbyt d艂ugo, bo stracimy efekt, kt贸ry chcieli艣my otrzyma膰, czyli powietrze kt贸re pochodzi z ubitej piany.

Cytrynowe ciasto ucierane

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 minut

kosz to ok. 0,65 z艂 za jedn膮 porcj臋

Sk艂adniki:

wierzch:

m膮ka pszenna ok. 145 g

cukier lub ksylitol 45 g

sk贸rka z cytryny 1 艂y偶ka

sk贸rka z pomara艅czy 1 艂y偶ka

szczypta soli

mas艂o w temperaturze pokojowej 35 g

woda

ciasto:

mas艂o w temperaturze pokojowej 1 艂y偶eczka

jajka 2 sztuki

soda oczyszczona 1 szczypta

jogurt grecki 95 g

m膮ka pszenna ok. 145 g

lemon curd:

mas艂o 1 艂y偶eczka

jajko 1 sztuka

sok z cytryny 40 ml

Wykonanie:

Ucieramy wszystkie sk艂adniki na wierzch. Je偶eli ciasto jest zbyt sypkie (wida膰 nie z艂膮czon膮 z reszt膮 sk艂adnik贸w m膮k臋) dodajemy porcjami wod臋 do momentu a偶 b臋dziemy mogli ugniata膰 ciasto r臋k膮.

Wk艂adamy ciasto do lod贸wki. Przygotowujemy sp贸d. Mas艂o mieszamy z 偶贸艂tkami jajek, sod膮, jogurtem i m膮k膮. Na koniec delikatnie dodajemy ubite bia艂ka jajek.

Ciasto wyk艂adamy na sp贸d. W rondelku mieszamy mas艂o z jajkiem i sokiem z cytryny. Intensywnie mieszaj膮c trzepaczk膮 podgrzewamy lemon curd do momentu a偶 delikatnie zg臋stnieje (nie mo偶emy dopu艣ci膰 do tego 偶eby jajko si臋 艣ci臋艂o!).

Lemon curd wyk艂adamy na ciasta. Wyjmujemy ciast na wierzch i odrywamy r臋koma kawa艂ki wyk艂adaj膮c je na krem. Wk艂adamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzin臋 w 175 stopniach.