Cytrynowe Pankejki Ricotta z Kremem Kokosowym

Jak pewnie zauważyliście KOCHAM pankejki! Są szybkie, proste, można zrobić je na tysiąc sposobów (a ja nie lubię monotonnego jedzenia) i do tego te wspaniałe dodatki, yum! W dzieciństwie jadłam przede wszystkim naleśniki, zazwyczaj na późne, weekendowe lub wakacyjne śniadanie lub obiad. Dziś naleśniki są u mnie rzadko się pojawiają, za to pankejki robię bardzo często. Uwielbiam je za tą pulchną konsystencję, za to że mogę sobie z nich zrobić fajny stosik i zajadać się do syta (bo najadam się nimi bardziej niż naleśnikami). Te Cytrynowe Pankejki Ricotta z Kremem Kokosowym są tak cudowne, że gdyby nie moje sumienie to mogłabym je jeść i jeść i jeść…. 😀

Wszystko to za sprawą wspaniałego połączenia delikatnej ricotty z orzeźwiającym cytrynowym smakiem soku i skórki z cytryny. A jakby tego było mało wszystko to zatopione pod sosem kokosowym. A skoro sezon na czereśnie, to wylądowały one również na talerzu. To jest drugie śniadanie, które będę długo pamiętać! Dały mi dużo mocy na wycieczkę rowerową podczas pobytu na Mazurach 🙂

Cytrynowe Pankejki Ricotta z Kremem Kokosowym

Pankejki na bazie serka ricotta są delikatne i lekkie, doskonale pasuje do nich chyba każdy dodatek. Niebezpieczne jest tylko to jak szybko znikają, bo na prawdę można ich zjeść dużo na raz. Wraz z kremem kokosowym doskonale się komponują i muszę powiedzieć, że sycą w tedy bardzo mocno. Do tego połączenie tych smaków doskonale się sprawdza.

Cytrynowe Pankejki Ricotta z Kremem Kokosowym

Koniecznie wypróbujcie!

CYTRYNOWE PANKEJKI RICOTTA Z KREMEM KOKOSOWYM

ilość: 4 porcje (8 dużych pankejków)

Składniki:

serek ricotta 175g

jajko 1 sztuka

mleko 55ml

skórka z 1 cytryny

sok z cytryny 3 łyżki

masło roztopione 15g

ksylitol lub cukier 30g

mąka pszenna 60g

soda oczyszczona 1/3 łyżeczki

mleczko kokosowe 265g

mąka ziemniaczana 10g

miód 1 łyżeczka

Wykonanie:

Serek ricotta miksujemy z żółtkiem jajka, mlekiem, skórką i sokiem z cytryny oraz masłem. Następnie dodajemy do masy sypkie składniki. W oddzielnej miseczce miksujemy białko jajka i delikatnie dodajemy do ciasta na pankejki, mieszając do całkowitego połączenia.

Na odrobinie masła smażymy pankejki po 2-3 minuty z obu stron. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy mleczko z dodatkiem mąki i miodu. Pankejki podajemy z cukrem pudrem lub kremem kokosowym (albo jedno i drugie ;).